O analiză a băncii japoneze de investiții Nomura relevă faptul că România, alături de Turcia, Egipt și Sri Lanka, este una dintre piețele emergente care riscă cel mai mult să se confrunte cu o criză valutară.
Ce așteptări au băncile în legătură cu veniturile clienților în perioada următoare, produsele bancare ale viitorului, ce se va întâmpla pe bursă și cu RCA anul viitor, alături de multe alte teme, va fi anunțat la Videoconferința Profit Financial.forum - Finanțăm repornirea economiei - Ediția a IV-a.
Videoconferința, programată pentru 8 decembrie, va fi organizată cu sprijinul Garanti BBVA, Philip Morris România, UniCredit Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank și Grupul Nordis, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV.
Detalii AICI
Analiza a luat în calcul indicatori precum datoria externă ca procent în PIB, raportul dintre rezervele valutare și importuri și indicii bursieri.
"Privind spre viitor, perspectiva normalizării politicii monetare de către Fed și încetinirea economică a Chinei nu este o combinație prea bună pentru piețele emergente", potrivit analizei Nomura citate de CNBC.
Rezerva Federală a SUA (Fed) va începe luna aceasta reducerea ritmului achizițiilor sale de active. Deocamdată, Fed va reduce cu 10 miliarde de dolari achizițiile lunare de titluri emise de Trezoreria SUA, în timp ce achizițiile lunare de titluri garante cu ipoteci emise de agențiile americane vor fi diminuate cu 5 miliarde de dolari. În aceste condiții, programul de stimulare ar urma să fie retras complet până în iunie 2022.
Majoritatea oficialilor Fed au declarat că nu iau în considerare majorarea ratelor de dobândă, cel puțin până când retragerea treptată a programului masiv de achiziții nu se va încheia. Astfel, jucătorii din piață anticipează că și prima majorare a dobânzilor va avea loc în iunie 2022.
Înăsprirea monetară vine într-un moment în care piețele emergente se confruntă și cu alte provocări, cum ar fi deficitele bugetare și de cont curent în creștere, precum și creșterea prețurilor la alimente, adaugă Nomura.