Costin Borc, vicepremier și ministru al Economiei, se declară un partizan al unui rol minimal al statului în economie, care să asigure respectarea siguranței personale și garantarea proprietății. Pe de altă parte, ministrul crede că prioritatea pentru stat în acest moment este să investească în infrastructură, educație, sănătate, să ofere o administrație performantă și să reducă disparitățile dintre mediul rural și cel urban.
“Eu sunt un partizan al unui rol minimal al statului. Dar statul trebuie să fie un garant al încrederii, prin transparență instituțională și continuarea luptei împotriva corupției. Statul, bineînțeles, prin funcțiile regaliene, trebuie să asigure siguranța personală și a proprietății. Și trebuie să fie un facilitator, prin debirocratizare și îmbunătățirea tratamentului contribuabilului”, a declarat vicepremierul, la conferința Growth Forum, organizată de Profit.ro la Banca Națională a României.
Infrastructura, educația, sănătatea și o administrație performantă sunt prioritățile României, spune Borc. Ca domenii, statul ar trebui, astăzi, să stimuleze agricultura, turismul, energia și industria IT&C.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Statul a fost văzut ca o sursă de profit, ca o ancoră. Cred că trebuie să vină el în slujba cetățeanului (…) Nu cred într-un stat care să spună: vrem să facem, vrem să construim”, susține ministrul, adăugând că schimbarea e de durată. România ar trebui să se concentreze pe reducerea disparităților dintre mediul rural și cel urban, crede Borc, care a venit în Cabinetul Cioloș direct de la conducerea Lafarge România, una dintre cele mai mari companii din domeniul materialelor de construcții.
“Avem de-a face cu două Românii (…) Vrem să creăm un cadru instituțional, care să elimine disparitățile dintre rural și urban, dintre stat și cetățeni”, spune vicepremierul. România rurală este deconectată de la serviciile de bază și are nevoie să avanseze spre modernitate, adaugă el.
“O Românie de succes nu se poate baza decât pe producție. În momentul în care cineva va deschide o făbricuță la nivel rural, care să angajeze 20-30 de angajați, asta înseamnă nu numai un nivel de trai mai ridicat pentru cel puțin 100 de oameni, dar și acces la sănătate”, a completat Borc.
Care e rolul statului în facilitarea investițiilor la sate? Spre exemplu, prin serviciile de e-governance, contabilitatea ar trebui să fie foarte simplă și accesibilă pentru antreprenor, a arătat ministrul.
“Sunt trei cuvine cheie pentru noul model de dezvoltare economică: Încredere, speranță, bunăvoință. Un contract în care nu există bună-credință, degeaba este semnat. Încrederea între participanți, actori în sfera economică este critică, iar speranța, speranța este un alt cuvânt pentru încredere în viitor”, spune Borc.
Pe de altă parte, Borc a vorbit și despre mandatul limitat pe care îl are Guvernul Cioloș, învestit în luna noiembrie, după ce Cabinetul Ponta a demisionat ca urmare a protestelor de stradă de după tragedia din Clubul Colectiv.
Guvernarea actuală poate doar să propună societății o discuție despre direcția viitoare de dezvoltare a României, afirmă ministrul.
Întrebat cum ar putea să elimine barierele și să crească eficiența actului public o administrație care a funcționat într-o altă paradigmă timp de 25 de ani, vicepremierul a răspuns că există o parte de reformă administrativă, de care se ocupă colegul său, Vasile Dâncu, prim-vicepremier și ministru pentru Dezvoltare Regională. Dâncu a fost ministru al Informațiilor Publice, în perioada 2001-2003, în Guvernul Năstase și șef al strategiilor guvernamentale.
Costin Borc a spus în încheiere că, real, mersul lucrurilor depinde de voința guvernului viitor, care va prelua conducerea după alegerile din iarnă.