Consiliul Investitorilor Străini, cu 130 de companii membre ale căror investiții cumulate reprezintă în jur de 40 miliarde euro, și Romanian Business Leaders, comunitate formată din antreprenori și executivi români înființată din 2011, își alătură vocea comunității de afaceri din România și își exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care Guvernul a adoptat recent o serie de modificări la Codul Penal.
Ieri, Camera de Comerț Americană în România (AmCham România), care reunește peste 400 de companii americane, internaționale și locale, și-a exprimat la rândul său profunda dezamăgire față de fundamentarea, procedura de adoptare, prevederile și efectele ordonanței de urgență privind modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, adoptată marți seară de Guvern.
''Consiliul Investitorilor Străini a susținut mereu predictibilitatea și transparența procesului legislativ și a apreciat rezultatele luptei anticorupție. Consiliul consideră că lupta împotriva corupției și reformele structurale trebuie să rămână o prioritate constantă a fiecărui Guvern al României, dincolo de ciclurile electorale. Aplicarea principiilor statului de drept și ale economiei de piață, precum și respectarea legilor sunt ingrediente esențiale pentru un mediu favorabil dezvoltării economice pe termen lung, care să aducă prosperitate populației'', transmite organizația.
În acest context, Consiliul apreciază că modul prin care au fost luate aceste decizii ar putea transmite un mesaj negativ potențialilor investitori, cât și organismelor financiare internaționale, iar România va pierde oportunitatea de a atrage mai multe investiții noi. Încrederea investitorilor în calitatea mediului de afaceri din România, ar putea fi pusă sub semnul întrebării, iar reconstruirea acestei încrederi ar presupune un efort suplimentar și, de asemenea, un interval de timp foarte mare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV OUG de modificare a Codurilor penale nu era pe agenda suplimentară a ședinței de Guvern. A fost adoptată fără discuții și observații ale miniștrilorLa rândul său, Romanian Business Leaders arată că, pentru prima dată din decembrie 1989, principiul conform căruia „nimeni nu este mai presus de lege” este încălcat public, total și fără echivoc chiar de către actualul Guvern.
''Ordonanța de urgență 13/2017 dată, la propriu, pe întuneric, în noaptea de marți, 31 ianuarie, legiferează imunitatea pentru abuzul în serviciu, inclusiv sub forma furtului din bani publici. De asemenea, proiectul privind grațierea condamnaților și exonerarea de răspundere a inculpaților membri de partid, sub pretext umanitar, afectează grav un deceniu de luptă anti-corupție și anti-concurență neloială și legitimează reinstaurarea infamului «capitalism de cumetrie» care a ținut în loc două decenii societatea și economia românească'', transmite comunitatea oamenilor de afaceri..
Aceasta apreciază că fără integritate morală nu poate fi construit nimic sănătos, nici în societate și nici în economie, și este consternată de atacul fără precedent asupra principiilor statului de drept realizat de actualul Guvern.
''Considerăm inacceptabilă fie și punerea în discuție a principiului fundamental «nimeni nu este mai presus de lege», nemaivorbind de încălcarea flagrantă a acestuia și a
normelor morale de bază – SĂ NU FURI. Miza încălcării acestui principiu nu este doar economică, nu este doar despre prejudicii de miliarde de euro din bani publici; nu este doar despre subfinanțarea spitalelor, școlilor și infrastructurii naționale de drumuri; este despre ce fel de țară vrem să construim. O țară în care furtul, ascuns sub denumirea benignă de abuz în serviciu, este transformat în normă chiar de către conducători sau o țară în care respectul pentru viața, munca și banii cetățenilor, pentru egalitatea în fața legii, prevalează în fața tendinței istorice a mafiei transpartinice, coagulate din 1989 încoace, de a confisca România'', este opinia acesteia.
În concluzie, organizația propune tuturor organizațiilor profesionale și de afaceri de bună-credință să se alăture pentru găsirea unor soluții comune, legale, de apărare a principiilor statului de drept, a unei societăți sănătoase și a pieței libere.
Guvernul a aprobat, marți seară, o ordonanță de urgență privind modificarea Codului Penal, care include redefinirea abuzului în serviciu, care nu va mai fi sancționat penal dacă prejudiciul este sub 200.000 lei.
Printre modificările adoptate marți se mai numără și dezincriminarea favorizării infractorului dacă fapta e săvârșită de un membru al familiei. Totodată favorizarea este dezincriminată dacă este vorba de emitere, aprobare sau adoptare de acte normative.
Ordonanța de urgență privind modificarea Codului Penal, aprobată marți seară de Guvern, a fost publicată, în aceeași noapte, în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare la 10 zile de la publicare.