Ordonanța de urgență privind modificarea Codului Penal, aprobată marți seară de Guvern, a fost publicată, în aceeași noapte, în Monitorul Oficial. Ordonanța redefinește abuzul în serviciu, care nu va mai fi sancționat penal dacă prejudiciul este sub 200.000 lei.
Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal și din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la șapte la trei ani de detenție nivelul maxim al pedepsei și eliminând sancțiunea cu interdicția privind ocuparea unei funcții publice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Printre modificările adoptate marți se mai numără și dezincriminarea favorizării infractorului dacă fapta e săvârșită de un membru al familiei.
Totodată favorizarea este dezincriminată dacă este vorba de emitere, aprobare sau adoptare de acte normative.
Ca urmare, miniștrii, primarii și alți aleși nu vor mai răspunde penal pentru actele pe care le emit.
Articolul 297 din Codul penal care definește abuzul în serviciu va avea următorul cuprins: "1 - fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu știință, îndeplinește un act prin încălcarea unor dispoziții expres dintr-o lege, ordonanță sau o Odonanță de Urgență a Guvernului sau nu îndeplinește un act prevăzut de dispozițiile exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o Ordonanță de Urgență a Guvernului și prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute și garantate de legile în vigoare se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".
Același articol modificat din Codul penal prevede că aceste dispoziții "nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative".
De asemenea, în Ordonanța de Urgență este prevăzută introducerea unui nou alineat la articolul 290 conform căruia "denunțul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei prevăzute de legea penală". Această prevedere intră în vigoare de la momentul publicării ordonanței în monitor.