Consilier prezidențial: Birocrația, corupția, fiscalitatea și controalele excesive sunt principalele dificultăți cu care se confruntă IMM-urile

Consilier prezidențial: Birocrația, corupția, fiscalitatea și controalele excesive sunt principalele dificultăți cu care se confruntă IMM-urile
scris 25 oct 2016

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu a declarat marți că, potrivit ultimelor studii, birocrația, corupția, fiscalitatea și controalele excesive sunt principalele dificultăți cu care se confruntă IMM-urile, iar la acestea se adaugă scăderea numărului tinerilor antreprenori, care reprezintă 10% din totalul asociaților și acționarilor, probleme care trebuie înlăturate profund și cât mai curând.

Cosmin Marinescu le-a spus reprezentanților mediului de afaceri, la evenimentul “Topul național al firmelor private din România”, că Guvernul a făcut o prioritate din simplificarea procedurilor administrative, din creșterea transparenței și din debirocratizare, întrucât multe probleme pe care le întâmpină antreprenorii sunt legate de deschiderea unei afaceri și de obținerea autorizațiilor și avizelor de construire, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

“Este important să remarcăm evoluțiile pozitive din mediul de afaceri românesc. În același timp, trebuie să abordăm deschis neajunsurile cu care se confruntă întreprinzătorii, care trebuie înlăturate profund și cât mai curând. Cel mai recent chestionar arată că întreprinzătorii consideră că birocrația, corupția, fiscalitatea și controalele excesive drept principalele dificultăți cu care se confruntă IMM-urile”, a declarat Cosmin Marinescu.

Consilierul prezidențial afirmă că o problemă în antreprenoriat o reprezintă lipsa tinerilor și că migrația lor este unul dintre motivele care amplifică neajunsurile mediului antreprenorial.

“Observăm, cu părere de rău, că încă nu reușim să atragem mai mulți tineri spre antreprenoriat. Datele recente arată că numărul de tineri asociați este în scădere în ultimii ani. În prezent, aceștia reprezintă doar 10% din totalul asociațiilor și acționarilor. Carențele sistemului educațional, povara birocrației, dar și migrația tinerilor sunt motive ce amplifică și aceste neajunsuri ale mediului antreprenorial. Consider că tinerii trebuie încurajați, sprijiniți și îndrumați pe calea inițiativei antreprenoriale autentice, pentru că tinerii sunt, astăzi, cea mai valoroasă resursă de inovare și progres”, a afirmat Marinescu.

VIDEO Uber a realizat primul transport de marfă cu un camion fără șofer: 45.000 de cutii de bere CITEȘTE ȘI VIDEO Uber a realizat primul transport de marfă cu un camion fără șofer: 45.000 de cutii de bere

Consilierul prezidențial a afirmat că oamenii de afaceri sunt sceptici în ceea ce privește încrederea în politicieni, dar că este obligația tuturor de a reclădi această încredere.

“Astăzi ne aflăm într-o situație paradoxală. Oamenii de afaceri au devenit sceptici în legătură cu politicienii, și aș putea spune că pe bună dreptate. Pe de altă parte, performanța economică necesită încredere în politicile economice. Avem cu toții obligația de a reclădi această legătură bazată pe încredere, transparență, onestitate între politică și afaceri, între stat și economie”, mai spune Cosmin Marinescu.

Acesta a adăugat că multe probleme pe care le întâmpină antreprenorii sunt legate de deschiderea unei afaceri și de obținerea autorizațiilor și avizelor de construire, dar că Guvernul a făcut o prioritate din simplificarea procedurilor administrative, din creșterea transparenței și din debirocratizare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cosmin marinescu
imm
fiscalitate