Belgia a informat Comisia Europeană că nu poate semna tratatul de liber schimb cu Canada

Belgia a informat Comisia Europeană că nu poate semna tratatul de liber schimb cu Canada
scris 24 oct 2016

Belgia nu poate semna Tratatul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), deoarece Guvernul federal nu a reușit încă să obțină o poziție comună la nivelul regiunilor țării, a anunțat, luni, premierul belgian Charles Michel, care a precizat că a notificat deja Comisia Europeană.

"L-am informat oficial pe Tusk (Donald Tusk, președintele CE – n.r.) că nu avem un acord", a spus Michel într-o conferință de presă, citat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit premierului belgian, Guvernul federal rămâne deschis dialogului cu regiunea Valonia. Michel a apreciat că este prea devreme pentru a declara defunct Tratatul de liber schimb.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Președintele PE, optimist că acordul de liber schimb cu Canada va fi semnat săptămâna viitoare CITEȘTE ȘI Președintele PE, optimist că acordul de liber schimb cu Canada va fi semnat săptămâna viitoare

După ce România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la tratatul CETA, în urma înțelegerii la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate guvernele blocului comunitar și-au dat consimțământul pentru semnarea tratatului, cu excepția Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entități federale componente.

Nemulțumită de mai multe prevederi ale Tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii și guverne, regiunea Valonia refuză să sprijine inițiativa.

Ministrul canadian al Comerțului, Chrystia Freeland, și-a exprimat, sâmbătă, speranța că guvernul belgian va găsi o soluție pentru ajungerea la un consens.  

Comisia Europeană și Canada au dat Belgiei termen până astăzi să obțină acordul Valoniei, în absența căruia ceremonia de joi pentru semnarea CETA va fi, cel mai probabil, anulată.

viewscnt
Afla mai multe despre
belgia
canada
ue
tratat liber schimb
ceta
valonia