Taxe locale pe terenuri, clădiri sau locuri de veci - majorate de anul viitor în mai multe județe. Creșterea, generată de transferul contribuțiilor

Taxe locale pe terenuri, clădiri sau locuri de veci - majorate de anul viitor în mai multe județe. Creșterea, generată de transferul contribuțiilor
scris 19 dec 2017

Taxe și impozite locale percepute populației și firmelor vor fi majorate, de anul viitor, cu până la 20% în mai multe județe, motivul indicat fiind transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, care afectează inclusiv bugetele locale deoarece este acompaniat de reducerea impozitului pe venit. Taxele vor fi ridicate pentru terenuri, clădiri, locuri de veci, arată Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, care a centralizat datele în acest sens.

Astfel, analiza relevă că autoritățile locale din județe precum Suceava, Arad, Bacău, Vaslui sau Constanța au ajuns în situația de a majora taxele după ce Guvernul a redus, cu aplicare de la începutul anului următor, impozitul pe venit de la 16% la 10%, măsură care însoțește procesul de mutare integrală în brutul angajaților a contribuțiilor la sănătate și pensie.

Urmărește-ne și pe Google News

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% conduce la pierderea de venituri pentru primării, întrucât Guvernul virează autorităților locale un procentaj ridicat din veniturile colectate din acest impozit.

LISTA Cele mai mari restanțe la contribuții le au companiile de stat. Guvernul ar trebui acum să își execute silit propriile companii și să-și bage în închisoare directorii CITEȘTE ȘI LISTA Cele mai mari restanțe la contribuții le au companiile de stat. Guvernul ar trebui acum să își execute silit propriile companii și să-și bage în închisoare directorii

Potrivit informatiilor primite de la patronatele IMM-urilor locale, membre ale CNIPMMR, precum și din mass-media/transparență decizională, "trecerea contribuțiilor de la angajator la salariat generează creșterea taxelor și impozitelor locale în multe localități, cu afectarea semnificativă a mediului de afaceri și a IMM-urilor”.

Suceava

Taxele și impozitele locale în 2018 vor fi majorate cu 20%, potrivit declarației din 16 noiembrie a primarului Ion Lungu, pentru a compensa parțial pierderile de la bugetul local determinate de scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, conform noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern (impozitele pe clădirile rezidențiale vor crește de la 0,08 la 0,10%, impozitele pe clădiri nerezidențiale vor crește de la 1,5 la 1,8%; clădirile care sunt utilizate ca sedii pentru activități economice vor fi impozitate cu 0,5%, față de 0,2%, cât este impozitul în prezent.

Botoșani

Este avută în vedere o creștere a taxelor locale în medie cu 18%;

Aproape 14% dintre contractele cu normă parțială au trecut la normă întreagă după modificarea referitoare la contribuții CITEȘTE ȘI Aproape 14% dintre contractele cu normă parțială au trecut la normă întreagă după modificarea referitoare la contribuții

Vaslui

Taxele și impozitele locale vor fi majorate în 2018 cu 10-20%: concret, de la 1 ianuarie 2018, impozitul va crește, în medie, cu 11% pentru clădiri rezidențiale, persoane fizice, cu aproxiamtiv 10% pentru terenuri intravilane cu construcții și în medie cu 20% pentru autoturisme, cu motivația:

”Am analizat toate veniturile proprii și am ajuns la concluzia că trebuia să facem această creștere de taxe și impozite, ca urmare a modificării masei impozabile și a volumului acesteia. Trebuie asigurate sursele finanțării instituțiilor din subordine și plata contractelor pe angajamentele pe care le avem în derulare astfel încât acestea să fie finalizate. Totodată, să nu uităm că a crescut și costul utilităților, se va majora și salariul minim, iar toate acestea presupun costuri suplimentare la buget pe care trebuie să le acoperim”, potrivit declarației primarului municipiului Vaslui, Vasile Pavăl;

Arad

Nivelul taxelor și impozitelor locale pentru anul 2018, capitolul Impozitul și taxa pe teren:

Zona în cadrul localității Nivel impozit 2017 (lei/ha) Nivel impozit 2018 Nivel impozit prevăzut de Codul Fiscal
A 9.100 9.600 6.042 – 15.106
B 6.500 6.900 4.215 – 10.538
C 4.000 4.200 2.668 – 6.670
D 2.200 2.300 1.410 – 3.526

 

Consiliul pentru IMM-uri nu este de acord cu introducerea noii contribuții asiguratorii pentru muncă de 2,25% CITEȘTE ȘI Consiliul pentru IMM-uri nu este de acord cu introducerea noii contribuții asiguratorii pentru muncă de 2,25%

Bihor

Între modificările propuse pentru 2018 figurează extinderea supraimpozitării terenurilor neconstruite la toate străzile principale ale orașului, o suplimentare cu +50% la impozit și caselor care, deși au în stradă rețea de canalizare, nu sunt racordate la aceasta, cu racordarea la canalizare, impozitul pentru aceste imobile va crește cu aproximativ 60%. Se propune creșterea taxei speciale pentru promovarea turistică de la 2% la 3% din valoarea cazării, plătite de fiecare turist cazat în hotelurile orădene, creșterea de cinci ori a taxelor de desfacere pavaj, plătibile de persoanele juridice, nu și de persoanele fizice. Astfel, pentru realizarea unui branșament, taxa actuală este de 100 de lei și va crește la 500 de lei. Pentru lucrări mai ample, pe rețele, taxa este de 1.100 de lei pe km și va fi de 5.500 lei/km.

Constanța

  • Se propune o cotă de impozitare de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii pentru anul 2018, față de 0,08% în 2017.
  • 45% creștere a taxei pe clădirile situate în zona A a municipiului Constanța - se solicită autorităților locale eliminarea majorării nelegale de 20% a bazei de calcul stabilite de Codul Fiscal. Această creștere pentru clădirile situate în zona A a municipiului Constanța este generată de modificarea nelegală prin creșterea cu 20% a bazei de impozitare stabilită de Codul Fiscal la care se adaugă creșterea propusă de 25% a cotei de impozitare pentru persoanele fizice.
  • Creșterea cu 100% impozitului pe clădiri datorat de persoanele fizice pentru clădirile nerezidențiale - se solicită autorităților locale aplicarea cotei minime de 0,2 prevăzută de Codul Fiscal. Se propune o creștere a impozitului, respectiv o cotă de impozitare de 0,5% asupra valorii impozabile a clădirii față de 0,25% cât a fost în 2017. Pentru același impozit, Clujul are o cotă de 0,2%, pe care o păstrează și în 2018, la Brașov, Ploiești și Iași, tot de 0,2% iar la Craiova - 0,4%.
  • 15,4% creștere a impozitului pe clădiri datorat de persoanele juridice - se solicită autorităților locale stabilirea unei cote de impozitare de 1% nemajorată. Se propune o cotă de impozitare de 1,3%, maximul prevăzut de Codul Fiscal, majorată cu 15,4% în timp ce Clujul are o cotă de 1% nemajorată.
  • 15-20% creștere a impozitului pe teren datorat de către persoanele fizice (inclusiv a terenului de sub clădiri) față de Cluj, Brașov, Iași, Ploiești - se solicită autorităților locale stabilirea următoarelor valori : 8.567 de lei/ha pentru zona A, 6.499 de lei/ha pentru zona B, 4.447 de lei/ha pentru zona C și 2.113 lei /ha pentru zona D.
  • Se intenționează aplicarea valorilor maxime stabilite de Codul Fiscal pentru impozitul pe teren datorat de persoanele juridice, o valoare dublă față de impozitul similar din Cluj, Brașov, Iași, Oradea, Timișoara, Ploiești - se solicită autorităților locale stabilirea acelorași valori ale bazei de calcul ca cele propuse pentru persoanele fizice, și nu aplicarea valorilor maxime prevăzute de Codul Fiscal. Se solicită autorităților locale eliminarea mențiunii privitoare la asimilarea terenurilor aflate în extravilanul municipiului Constanța cu cele din zona A.
  • 115% creștere a taxei de salubritate de la 3 lei/lună/persoană în 2017 la 7 lei/lună/persoană în 2018 - se solicită autorităților locale o taxă de 3,5 lei/lună/persoană.
  • În același timp, autoritatea locală îi încurajează pe cei care poluează - pentru vehiculele cu capacitate cilindrică peste 4.800 cm3 stabilind impozitul minim de 4 lei/200cm3, deși valoarea dată de Codul Fiscal este cuprinsă între 4-6 lei/200 cm3, pe de altă parte, vehiculele cu capacitate cilindrică sub 4.800 cm3 sunt impozitate la maximum - se solicită autorităților locale ca, respectând principiul cine poluează mai mult plătește mai mult, pentru vehiculele cu capacitate cilindrică mai mare de 4.800 cm3 să stabilească cota maximă de 6 lei/200 cm3 potrivit Codului Fiscal.
  • Peste 400% creștere a taxei de concesionare locuri de veci
  • 100% creștere a taxei pentru servicii de reclamă și publicitate de la 1% în 2017 la 2% în 2018 exclusiv TVA - se solicită autorităților locale menținerea taxei stabilite pentru anul 2017.
  • majorarea taxelor pentru afișaj în scop de reclamă și publicitate:
    • în cazul unui afișaj situat în locul în care persoana derulează o activitate economică, taxa pentru afișaj în scop de reclamă și publicitate era de 27 de lei/an/m2 în 2017, pentru 2018 se propune 32 de lei/an/m2 - se solicită autorităților locale menținerea taxei stabilite pentru anul 2017.
    • în cazul oricărui alt panou, afișaj sau structură de afișaj, pentru reclamă și publicitate, taxa pentru afișaj în scop de reclamă și publicitate era de 20 de lei/an/m2 în 2017, pentru 2018 se propune 23 de lei/an/m2 - se solicită autorităților locale menținerea taxei stabilite pentru anul 2017.
  • 20% creștere a taxei pentru aviz program de funcționare - se solicită autorităților locale menținerea taxei stabilite pentru anul 2017. Potrivit anexei nr. 8 din proiect, articolul 1 alineat (1), taxa aviz program de funcționare pentru unitățile ce desfășoară activități de comercializare a produselor și serviciilor de piață care nu se regăsesc în CAEN - Rev 2 grupele 561 - Restaurante, 563 - Baruri și alte activități de servire a băuturilor și 932 - alte activități recreative și distractive, care era 80 de lei în 2017, va fi 100 de lei în 2018.
  • 4.000% creștere a taxei pentru eliberarea avizului program de funcționare - se solicită autorităților locale menținerea taxei stabilite pentru anul 2017. O regulă nouă se va aplica din 2018: prin excepție de la alin. (1), pentru unitățile din stațiunea Mamaia și Sat Vacanță ce desfășoară activități care se regăsesc în CAEN - Rev 2 codul 4711 și grupa 472, cu excepția codului 4726 - comerț cu amănuntul al produselor din tutun în magazine specializate, taxa pentru eliberarea avizului program de funcționare se stabilește în sumă de 8.000 de lei.
  • 4.000% creșterea taxei de autorizare pentru desfășurarea de activități temporare derulate în zone private cu acces public pentru operatorii din Satul de Vacanță și stațiunea Mamaia, care va ajunge de la 200 de lei la 8.000 de lei, pentru activitățile de închiriere echipament sportiv, evenimente de tipul târgurilor, festivaluri, altele decât cele non-profit, cu desfășurare de activități comerciale și/sau alimentație publică, pentru spectacole de circ, activități de producere și/sau comercializare stradală de produse alimentare din utilaje specializate. Se solicită autorităților locale menținerea taxei stabilite pentru anul 2017.
LISTA verificărilor indicate firmelor pentru TVA și accize și ce obligații de declarare au pe final de an CITEȘTE ȘI LISTA verificărilor indicate firmelor pentru TVA și accize și ce obligații de declarare au pe final de an

Bacău

  • cresc unele taxe pentru comercianți și de șase ori;

Buzău

  • este avută în vedere o creștere cu 10% a taxelor și impozitelor locale. 
viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
impozite
autoritati locxale
cnipmmr
impozit venit