Conferința News.ro "Roinvest" - Pogonaru, AOAR: În economia românească am adunat o serie de factori de dezechilibru. Am adus 50 de angajați din Nepal. De la aeroport, când au aterizat, au dispărut

Conferința News.ro "Roinvest" - Pogonaru, AOAR: În economia românească am adunat o serie de factori de dezechilibru. Am adus 50 de angajați din Nepal. De la aeroport, când au aterizat, au dispărut
scris 25 sep 2023

Florin Pogonaru, coordonator al Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) și președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), afirmă, la Conferința Roinvest – Ediția a IV-a, organizată de Agenția de presă News.ro, că România trebuie să schimbe modul în care se raportează va mediul economic, el arătând că modelul adoptat în ultimii ani, bazat pe consum și în defavoarea investițiilor, nu poate fi unul de succes.

„Concluziile mele vor fi legate de faptul că în economia românească am adunat o serie de factori de dezechilibru care, dacă nu sunt adresați în perioada următoare, pot duce la consecințe foarte grave. Primul elefant din cameră este însuși modelul de creștere economică bazată pe consum. Până la urmă, simplificând lucrurile la maxim, dacă eu am cheltuielile publice cât mai mari, cu aparat guvernamental, cu nu știu ce, fac creștere economică, mă împrumut ca să am de unde plăți și mă autoapalud că mi-a crescut PIB-ul și uite ce bine o duc.  Ăsta este unul din mecanismele care vor provoca în continuare rupturi în economia românească”, a declarat Florin Pogonaru.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Guvernul scoate accizele din cifra de afaceri la calcului impozitului și crește TVA pentru concerte și spectacole la 9% CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul scoate accizele din cifra de afaceri la calcului impozitului și crește TVA pentru concerte și spectacole la 9%

Conform acestuia, în ultimii ani autoritățile europene au semnalat dezechilibrele din economia românească, nu din răutate, ci tocmai din cauza unor mecanisme care accentuează criza.

În acest context, Pogonaru spune că „trebuie să terminăm” cu modelul bazat pe consum și în care investițiile sunt lăsate „undeva mai la urmă”.

„Avem un model economic bazat pe comoditizare, bazat pe valoare adăugată foarte mică”, mai spune omul de afaceri.

Florin Pogonaru a dat și exemple de afaceri care pot avea succes în această perioadă: economia „verde”, imprimantele 3D.

„Dacă vrei, găsești. Ia mult timp, dar valoarea adăugată este esențială. Problema noastră, în momentul de față este că am creat tot felul de dezechilibre de vreo 30 de ani încoace, cu accent, cel puțin pe domeniul fiscal, din 2015-2016 -2017, când am făcut tot felul de revoluții fiscale care au avut și o parte bună, dar au avut părți absolut devastatoare împingând inclusiv prin fiscalitate economia .să se orienteze tot spre consum ca motor de creștere. Dacă este să spun care sunt acele mecanisme care în acești 30 de ani care vor duce tot timpul la rupturi aș numi în primul rând modelul de creștere bazat pe consum, risipa banului public de către sectorul public, dezechilibrarea de taxare între muncă și capital. (...) Până la urmă sportul național este să creezi vehicule prin care să eviți plata taxelor pe muncă, să dai avantaje, diverse lobby-uri se luptă pentru reducere taxării pe diverse domenii. Haideți să adresăm, prin pact politic, în următorul ciclu electoral, haideți să adresăm aceste tipuri de dezechilibre, fixând termene șamd. Astfel de lucruri nu le rezolvăm prin campanii, trebuie să facem asta pentru PNRR. Nimeni nu știe, o fi bine, o fi rău, măsurile astea care s-au luat dacă îi ating pe alții și nu pe mine, înseamnă că-s bune”, a mai afirmat reprezentantul AOAR.

Reprezentantul mediului de afaceri critică de asemenea ceea ce a numit „minciuna statistică”.

YouTube lansează o aplicație pentru editarea filmărilor CITEȘTE ȘI YouTube lansează o aplicație pentru editarea filmărilor

El a vorbit și despre ceea ce a numit „bârna din mediul de afaceri”, făcând, în acest context, referire la unele beneficii acordate unor sectoare.

„Ce s-a dat la unii, automat s-a luat de la alții și noi ca oameni de afaceri, trebui să avem conștiința asta.la nivel AOAR nu ați văzut din partea noastră atitudini ieșiri prin care să spunem că susținem nu știu ce privilegiu fiscal sau nu știu ce eficientizare a taxării și nu o să facem asta, chit că există organizații în coaliție sau membri individuali care să susțină așa ceva. (...) Noi susținem ca cota unică să fie cotă unică și să terminăm cu tot felul de glume. Este o chestie din de fairness din partea mediului de afaceri în acest dialog”, a mai afirmat Florin Pogonaru.

Am adus 50 de angajați din Nepal. De la aeroport, când au aterizat, au dispărut. I-am regăsit imediat la firmele de distribuit mâncare, a mai declarat Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

“Care CAS, CASS? Astea sunt unicorn. Nu impozitează munca. Cei din sectorul de construcții sigur că au plâns tot timpul că nu mai pot să-și aducă muncitori, că ăștia fug repede și nu pot să țină pasul să plătească cât firmele astea de curierat. Au obținut o reducere fiscală (scutire de impozit și CASS n.r.), dar eu ce mă fac? Concurez cu ăia din construcții”, a spus el, citat de Hotnews.

Practic, face referire la faptul ca unii angajați pot prefera să lucreze în construcții deoarece acolo nefiind acele taxe, salariul net e mai mare.

“Angajez electricieni pentru fabrică, muncitori mai mult sau mai puțin calificați. Deci ce s-a dat la unii, mai mult sau mai puțin s-a luat de la alții”, a mai afirmat reprezentantul AOAR.

viewscnt
Afla mai multe despre
florin pogonaru
cdr