Proprietarul minei Băița spune că protestul minerilor a fost ilegal și coordonat de un "număr mic de persoane”. Acțiunile s-au prăbușit

Proprietarul minei Băița spune că protestul minerilor a fost ilegal și coordonat de un "număr mic de persoane”. Acțiunile s-au prăbușit
scris 23 sep 2023

Compania britanică Vast Resources, proprietarul minei polimetalice Băița Plai, din județul Bihor, spune că protestul de joi al minerilor a fost “ilegal și coordonat de un număr mic de persoane”, în timp ce majoritatea angajaților continuă să sprijine compania. Acțiunile Vast Resources s-au prăbușit cu până la 19%, în pofida asigurărilor că acțiunea de protest va avea un impact minim asupra operațiunilor miniere.

Minerii din schimbul doi de la Mina Băița au declanșat, joi, un protest spontan și au refuzat să intre în șut, nemulțumiți că nu și-au primit salariile restante până pe 20 septembrie, termen stabilit anterior de companie.

Urmărește-ne și pe Google News

Sindicatul minerilor a susținut, într-un comunicat, că astfel de întârzieri au loc periodic și a cerut Ministerului Economiei și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) să verifice respectarea condițiilor de acordare a licenței de exploatare către Vast Băița Plai SA, subsidiara locală a Vast Resources.

Barclays și-a majorat deținerea la proprietarul minei Băița Plai. Acțiunile au urcat CITEȘTE ȘI Barclays și-a majorat deținerea la proprietarul minei Băița Plai. Acțiunile au urcat

“Anumite instituții de presă din România au relatat despre o grevă a lucrătorilor minieri de la Băița Plai. Acțiunea de grevă, care a fost întreprinsă în mod ilegal, a fost raportată din mină și coordonată de un număr mic de persoane. Majoritatea forței de muncă sprijină în continuare compania și continuă să își îndeplinească atribuțiile la fața locului fără impedimente”, a transmis Vast Resources într-un comunicat vineri.

Acțiunile companiei s-au prăbușit cu până la 19% pe piața AIM a bursei de la Londra, deși Vast Resources a declarat că se așteaptă ca impactul acțiunii de protest asupra operațiunilor de la Baita Plai să fie minim. Titlurile companiei au închis tranzacțiile la 0,19 pence, cu 9,5% sub referința de joi.

“Situația a apărut din cauza unei plăți întârziate pentru un transport de concentrat efectuat la 10 septembrie 2023, ceea ce a dus la neefectuarea plății salariale programate, care fusese convenită pentru 20 septembrie 2023. Compania a primit astăzi confirmarea că plata a fost efectuată pentru acest transport și va efectua plata restantă datorată la primirea fondurilor compensate”, a precizat compania britanică.

De cealaltă parte, sindicatul minerilor a acuzat compania că a întârziat în repetate rânduri plata salariilor.

”Sindicatul Mina Băița, sindicat constituit la nivelul angajatorului Vast Băița Plai SA, sindicat afiliat la Federația Sindicatelor din România federație membră BNS, atrage atenția asupra faptul că angajatorul înregistrează periodic restanțe la plata drepturilor salariale ale minerilor și personalului auxiliar. În acest context, un nou protest spontan are loc la Mina Băița, unde angajații refuză să intre în mină din cauză că promisiunea plății salariilor restante în data de 20 septembrie 2023 a fost încălcată de conducerea firmei”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de BNS și preluat de News.ro.

Vast Resources a intrat pe piața românească în 2014, prin achiziția unei participații inițiale de 80% la mina polimetalică de la Băița Plai, repusă în funcțiune în 2020.

Compania și-a majorat ulterior deținerea la 100%, în schimbul sumei de 4,84 milioane de lire sterline (circa 6,4 milioane dolari) în acțiuni proprii.

Profit.ro a relatat, recent, că Vast Resources a vândut acțiuni cu discount pentru finanțarea operațiunilor în România și la nivel corporativ, pe fondul lipsei de lichidități, în așteptarea eliberării unui lot istoric de diamante brute din Zimbabwe.

Vast Resources a mai recurs la plasamente cu discount pentru finanțarea operațiunilor din România în septembrie anul trecut, când a obținut o finanțare de aproximativ 743.000 euro și în aprilie, când a atras 1,1 milioane de euro.

Compania deține în România și mina polimetalică Mănăila, din județul Suceava, în prezent aflată în perioadă de îngrijire și întreținere. Compania caută noi creditori pentru finanțarea extinderii proiectului și reluarea producției.

Pe lângă activele din România, Vast Resources deține o participație indirectă de 24,5% dintr-un proiect minier în Tadjikistan și poartă discuții privind un acord de exploatare în regim joint-venture la o mină de diamante din Zimbabwe.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
vast resources
baita plai
protest mina baita plai
salarii restante