Conducerea BNR, aprobată de plenul Parlamentului. Mugur Isărescu, oficial guvernator pentru un nou mandat

Conducerea BNR, aprobată de plenul Parlamentului. Mugur Isărescu, oficial guvernator pentru un nou mandat
scris 3 iul 2019

Plenul Senatului și Camerei Deputaților, reunite în ședință comună, a aprobat noua conducere a Băncii Naționale a României, al cărei mandat va începe în 11 octombrie 2019. Mugur Isărescu a fost votat de parlamentari pentru încă un mandat de Guvernator, Florin Georgescu rămâne prim-viceguvernator. Viceguvernatori vor fi Eugen Nicolăescu, care primește încă un mandat, și Leonardo Badea, care îl va înlocui în Consiliul de Administrație al băncii centrale pe Liviu Voinea. Cei cinci membri neexecutivi vor fi Gheorghe Gherghina, Virgiliu Stoenescu (amândoi membri și în actualul CA) și Csaba Balint, Cristian Popa și Dan Radu Rușanu, nou intrați în boardul BNR.

FOTO România riscă amenzi UE de 1 milion euro pe zi pentru deșeuri. Soluția la îndemână pentru a evita sancțiunea CITEȘTE ȘI FOTO România riscă amenzi UE de 1 milion euro pe zi pentru deșeuri. Soluția la îndemână pentru a evita sancțiunea
Urmărește-ne și pe Google News

Noua conducere a BNR a fost aprobată de parlamentari prin vot secret, prin buletine de vot. Toți candidații au întrunit majoritatea voturilor parlamentarilor prezenți, obținând peste 300 de voturi pentru și mai puțin de 20 împotrivă (detalii mai jos). Din totalul de 465 senatori și deputați, au fost prezenți 334 și au avut voturi valabil exprimate 315.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cei nouă membri ai Consiliului de Administrație au a fost aprobați în unanimitate ieri și în comisiile reunite de buget-finanțe din cele două camere. Un vot fără surprize deoarece posturile au fost agreate anterior de către politicieni

Singurul care a avut o prezentare detaliată în fața comisiilor a fost guvernatorul Isărescu, acesta răspunzând și la câteva întrebări. 

LIVE TEXT-ul audierii poate fi văzut AICI.

Lista CA votată de către parlamentari:

Conducerea executivă:

Mugur Isărescu – guvernator, propus de PSD, votat cu 300 voturi pentru și 15 împotrivă.  Are 69 de ani și conduce banca centrală încă din 1990, fiind cel mai longeviv guvernator din lume. A fost și prim-ministru cu un mandat de 12 luni în perioada decembrie 1999 - decembrie 2000. Este academician, președinte al Secției de Științe Economice, Juridice și Sociologie din Academia Română și director onorific al Institutului de Economie Mondială.

Florin Georgescu – prim-viceguvernator, propus de PSD, votat cu 305 voturi pentru și 10 împotrivă. Are 65 de ani și este prim-viceguvernator încă din 2004. Georgescu a fost ministru de finanțe în timpul Guvernului Văcăroiu (1992-1996) și pentru câteva luni în timpul Guvernului Ponta (în 2012), când și-a păstrat și fotoliul de la BNR.

Leonardo Badea – viceguvernator, propus de PSD, votat cu 303 voturi pentru și 12 împotrivă. Are 44 de ani și este noutatea PSD pentru una dintre cele două poziții de viceguvernator. Îl înlocuiește pe Liviu Voinea, care pleacă la Fondul Monetar Internațional. Badea ocupă funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară din iunie 2017 și fusese reconfirmat pentru încă cinci ani în noiembrie 2018.

Eugen Nicolăescu – viceguvernator, propus de PNL, votat cu 302 voturi pentru și 13 împotrivă. Are 63 de ani. L-a înlocuit pe Bogdan Olteanu în iunie 2017 în conducerea BNR și a avut ieșiri publice foarte rare în calitate de vorbitor în ultimii doi ani.

Membri neexecutivi:

Gheorghe Gherghina – membru CA, propus de PSD, votat cu 302 voturi pentru și 13 împotrivă, primește un nou mandat. În trecut a fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, responsabil cu elaborarea bugetului de stat.

Csaba Balint – membru CA, propus de UDMR, votat cu 302 voturi pentru și 13 împotrivă. A fost economist al PTP Bank

Cristian Popa – membru CA, propus de USR, votat cu 301 voturi pentru și 14 împotrivă. Are 32 de ani și a fost director de investiții al NN Pensii

Dan Radu Rușanu – membru CA, propus de ALDE, votat cu 300 voturi pentru și 15 împotrivă. Este fost membru al PNL și fost președinte al ASF, ieșit din scena politică în ultimii ani. Rușanu a fost achitat definitiv în dosarul “Carpatica”, deschis de DNA.

Virgiliu Stoenescu – membru CA, propus de PNL, votat cu 299 voturi pentru și 16 împotrivă, are 72 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
parlament
mugur isarescu