Președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Frans Timmermans și-au exprimat miercuri, într-o declarație comună, îngrijorările legate de independența justiției în României și progresele țării în lupta anti-corupție.
"Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar și capacitatea de a lupta eficient împotriva corupției sunt pietre de temelie pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană", afirmă cei doi oficiali ai CE.
Totodată, Comisia a reiterat că menținerea progresului de până acum este o condiție esențială pentru ieșirea României din Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Comisia cere Parlamentului României să regândească acțiunile propuse, să lanseze o dezbatere în linie cu recomandările Comisiei și să ajungă la un consens pe scară largă. Comisia va analiza cu atenție modificările finale ale legilor justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția, pentru a stabili impactul acestora asupra independenței sistemului judiciar și combaterii corupției".
În raportul MCV publicat în noiembrie anul trecut, Comisia Europeană a atras atenție că ritmul global al reformelor din România a stagnat în 2017, generând încetinirea aplicării recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor probleme care, în raportul din ianuarie, erau considerate închise. Provocările față de independența justiției reprezintă o sursă serioasă de îngrijorare, iar Mecanismul de Cooperare și Verificare pe justiție nu va fi deocamdată ridicat, au afirmat atunci reprezentanții executivului european.
În raportul din noimbrie, Comisia a subliniat faptul că Guvernul și Parlamentul ar trebui să asigure transparență și să lanseze dezabateri în privința legilor justiției. Comisia a solicitat și adoptarea unor criterii obiective în luarea și motivarea deciziilor de ridicare a imunității parlamentarilor pentru a se asigura faptul că imunitatea nu este folosită pentru a se evita cercetarea și urmărirea penală a infracțiunilor de corupție. De asemenea, Guvernul ar putea avea în vedere modificarea legii pentru a limita imunitatea miniștrilor la perioada mandatului.
Totodată, Comisia a afirmat că, în contextul propunerii unor schimbări legislative, respectarea independenței sistemului judiciar și a opiniei Comisiei de la Veneția reprezintă o condiție pentru sustenabilitatea reformelor și ieșirea de sub MCV.
Potrivit Comisiei, de la publicarea raportului din noiembrie nu a fost adoptată niciuna dintre măsurile recomandate.