Comisia Europeană: Economia UE în 2020 - scădere record de la Marea Depresiune. Recuperarea – parțială și neuniformă

Comisia Europeană: Economia UE în 2020 - scădere record de la Marea Depresiune. Recuperarea – parțială și neuniformă
scris 6 mai 2020

Economia UE se va contracta cu 7,4% în acest an în contextul pandemiei de coronavirus, o scădere record de la Marea Depresiune, ce va fi recuperată doar parțial anul viitor, neuniform la nivelul statelor membre, potrivit proiecțiilor actualizate ale Comisiei Europene.

Pentru zona euro, Comisia estimează o scădere economică de peste 7,7%.

Urmărește-ne și pe Google News

“Europa se confruntă cu un șoc economic fără precedent de la Marea Depresiune încoace. Atât amploarea recesiunii, cât și capacitatea de redresare vor fi inegale, condiționate de rapiditatea cu care pot fi ridicate măsurile de izolare, de importanța unor servicii precum turismul în fiecare economie și de resursele financiare ale fiecărei țări. Aceste diferențe constituie o amenințare pentru piața unică și pentru zona euro, însă ele pot fi atenuate prin acțiuni comune și decisive la nivel european”, a declarat, într-un comunicat, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Comisia Europeană a revizuit puternic în scădere estimările privind evoluția economiei României în acest an. Deficit bugetar semnificativ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Comisia Europeană a revizuit puternic în scădere estimările privind evoluția economiei României în acest an. Deficit bugetar semnificativ

Executivul UE arată, în prognoza de primăvară publicată astăzi, că șocul resimțit de blocul comunitar este simetric prin faptul că pandemia a lovit toate statele membre, însă atât scăderea producției în 2020 (de la -4,2% în Polonia la -9,7% în Grecia), cât și capacitatea de redresare în 2021 urmează să varieze considerabil de la o țară la alta.

Redresarea economică a fiecărui stat membru va depinde nu numai de evoluția pandemiei în țara respectivă, ci și de structura economiei și de capacitatea de reacție prin politici des stabilizare, potrivit raportului.

Comisia preconizează o creștere economică de 6,1% la nivelul UE în 2021 și de 6,3% pentru zona euro.

Economia globală ar urma să sufere o contracție de 3,5% în acest an și să crească cu 5,2% în 2021.

“Pandemia de coronavirus a afectat grav cheltuielile de consum, producția industrială, investițiile, comerțul, fluxurile de capital și lanțurile de aprovizionare. Relaxarea progresivă a măsurilor de izolare care se anunță ar trebui să pregătească terenul pentru redresare. Cu toate acestea, nu se așteaptă o recuperare în urma pierderilor suferite anul acesta de economia UE înainte de sfârșitul anului 2021. Investițiile vor rămâne modeste, iar piața forței de muncă nu se va redresa în totalitate”, arată Comisia.

Se preconizează că șomajul se va accentua, deși măsurile adoptate ar trebui să limiteze creșterea acestuia

Cu toate că sistemele de șomaj parțial, subvențiile salariale și sprijinul acordat întreprinderilor ar trebui să contribuie la limitarea pierderilor de locuri de muncă, pandemia de coronavirus va avea consecințe grave asupra pieței forței de muncă.

În zona euro, se preconizează că rata șomajului va crește de la 7,5% în 2019 la 9,5% în 2020, după care va scădea din nou la 8,5% în 2021. În UE, se estimează că rata șomajului va crește de la 6,7 % în 2019 la 9% în 2020 și apoi va scădea la aproximativ 8% în 2021.

Recul puternic - Dacia vinde doar 16 mașini în Marea Britanie. Piața din Regat s-a prăbușit cu un procent istoric CITEȘTE ȘI Recul puternic - Dacia vinde doar 16 mașini în Marea Britanie. Piața din Regat s-a prăbușit cu un procent istoric

Unele state membre vor înregistra creșteri mai semnificative ale șomajului decât altele. Cele cu o proporție ridicată a lucrătorilor cu contracte pe termen scurt și cele în care o mare parte a forței de muncă depinde de turism sunt deosebit de vulnerabile. Tinerii care intră pe piața forței de muncă în acest moment vor avea la rândul lor dificultăți în a-și asigura un prim loc de muncă.

O scădere abruptă a inflației

Se preconizează că, în acest an, prețurile de consum vor scădea semnificativ pe fondul reducerii cererii și al scăderii puternice a prețului petrolului, care, împreună, ar trebui să compenseze din plin creșterile izolate ale prețurilor determinate de perturbările aprovizionării în contextul pandemiei.

În zona euro, inflația, măsurată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), este în prezent estimată la 0,2% în 2020 și la 1,1% în 2021. În UE, inflația se va situa, conform previziunilor, la 0,6% în 2020 și la 1,3% în 2021.

Măsurile decisive aplicate vor determina creșterea deficitelor și a datoriei publice

Statele membre au reacționat decisiv prin măsuri bugetare de limitare a pagubelor economice provocate de pandemie. „Stabilizatorii automați”, printre care se numără plățile aferente prestațiilor de securitate socială, împreună cu măsurile bugetare discreționare vor determina, după cum se pare, creșterea cheltuielilor. Ca urmare, se preconizează că deficitul public agregat al zonei euro și al UE va crește de la doar 0,6% din PIB în 2019 la aproximativ 8,5% în 2020, după care va scădea din nou la aproximativ 3,5% în 2021.

După ce a înregistrat o tendință descrescătoare începând cu 2014, ponderea datoriei publice în PIB va crește la rândul său. În zona euro, se estimează că va urca de la 86% în 2019 la 102,7% în 2020 și apoi va scădea la 98,7% în 2021. În UE, se preconizează că rata datoriei va crește de la 79,4% în 2019 la circa 95% în acest an, după care va scădea la 92% anul viitor.

Efectele Covid-19 nu se reflectă, deocamdată, în prețurile apartamentelor. Dintre marile orașe, doar Constanța a avut o evoluție general descendentă, în rest, scăderile sunt preponderent doar pe segmentul vechi CITEȘTE ȘI Efectele Covid-19 nu se reflectă, deocamdată, în prețurile apartamentelor. Dintre marile orașe, doar Constanța a avut o evoluție general descendentă, în rest, scăderile sunt preponderent doar pe segmentul vechi

Un grad neobișnuit de mare de incertitudine și riscuri de evoluție negativă

Previziunile de primăvară sunt marcate de un grad de incertitudine mai mare decât de obicei. Ele se bazează pe un set de ipoteze cu privire la evoluția pandemiei de coronavirus și la măsurile de izolare aferente. Scenariul de referință pornește de la premisa că, începând din luna mai, aceste măsuri vor fi treptat relaxate.

Riscurile care planează asupra acestor previziuni sunt, de asemenea, extrem de mari și se concentrează pe o evoluție negativă

O pandemie mai severă și mai îndelungată decât se preconizează în prezent ar putea duce la o scădere a PIB-ului mult mai mare decât cea estimată în scenariul de referință pe care se bazează actualele previziuni. În absența unui răspuns comun ferm și rapid la nivelul UE, există riscul ca criza să provoace denaturări grave în cadrul pieței unice, precum și decalaje economice, financiare și sociale profund înrădăcinate între statele membre din zona euro. Există, de asemenea, riscul ca pandemia să declanșeze schimbări mai drastice și cu caracter permanent ale atitudinilor față de lanțurile valorice globale și cooperarea internațională, fapt care ar afecta economia europeană, foarte deschisă și interconectată. Totodată, pandemia ar putea lăsa sechele permanente prin falimente și pagube pe termen lung aduse pieței forței de muncă.

Amenințarea reintroducerii taxelor vamale în schimburile comerciale dintre UE și Regatul Unit după încheierea perioadei de tranziție ar putea duce, de asemenea, la reducerea creșterii economice, chiar dacă într-o măsură mai mică în UE decât în Regatul Unit.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
estimari pib
economia ue
coronavirus
scadere economica
recesiune
prognoza primavara