Cîțu vrea să solicite CSAT acordarea proiectului tehnologizării ANAF prin încredințare directă, după modelul achiziției de armament

Cîțu vrea să solicite CSAT acordarea proiectului tehnologizării ANAF prin încredințare directă, după modelul achiziției de armament
scris 25 ian 2020

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat, sâmbătă, la Digi 24, că intenționează să încredințeze în mod direct unei companii, după modelul achizițiilor de armament și pentru autostrăzi, proiectul de informatizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), și că va solicita acordul CSAT în acest sens.

Ministrul finanțelor și-a motivat decizia prin lentoarea cu care se desfășoară în prezent procedurile, care l-a adus la o stare de disperare: “mergem în CSAT din disperare”. Cîțu speră ca, prin forțarea lucrurilor prin CSAT, procesul să fie gata într-o lună, maxim două.

Urmărește-ne și pe Google News

"În ultimii doi ani, statul a forțat companiile private să cumpere case de marcat sofisticate și softuri, dar ANAF nu est gata, nici măcar nu a început licitația pentru softul necesar care să conecteze ANAF de aceste case de marcat. Este o responsabilitate criminală din partea statului: să-i pui pe acești oameni să dea bani, să-i ameninți cu amenzi și apoi tu să nu fii gata. Forțez lucrurile prin CSAT. Dacă stau și merg pe mâna funcționarilor publici care se ocupă de ani de zile, aceiași, de informatizarea ANAF, nu ajungem nicăieri. Când am venit în minister, mi s-a spus că în mai o rezolvăm. Apoi am mai stat, mi s-a spus că în iulie este termenul. Acum aud de septembrie-octombrie”, susține ministrul.

Cîțu: După ANAF, urmează restructurarea Ministerului Finanțelor. Vor fi eliminate multe dintre posturile de conducere CITEȘTE ȘI Cîțu: După ANAF, urmează restructurarea Ministerului Finanțelor. Vor fi eliminate multe dintre posturile de conducere

În opinia ministrului, aceasta se va demonstra cea mai bună investiție făcută de România în ultimii 30 de ani pentru că nu vor mai fi alocați bani ca în trecut (30 de milioane de la Banca Mondială și 300 de milioane de la buget) pentru achiziționarea de servere care să stea pe holuri.

"Nu se va încredința așa, primei firme venite. Așa cum se face și pentru licitații de armament, se face și pentru autostrăzi, așa se poate face și aici. Se face o analiză de piață să vezi care sunt companiile și indicatorii, dar procedura este mult mai rapidă. (...) Este vorba de infrastructura ANAF, servere, sunt mai multe aspecte. Nu pot să vă spun costurile, dar veniturile pe care sperăm să le încasăm, în urma informatizării, sunt de zeci de miliarde de lei. Va fi cea mai bună investiție pe care a făcut-o România în ultimii 30 de ani", a afirmat Cîțu.

Nu este prima dată când ministrul de finanțe susține că se va prezenta cu informatizarea ANAF în CSAT, însă este prima dată când explică ce are în vedere.

O intenție similară, de a obține derogări prin intermediul CSAT, astfel încât să poată informatiza mai rapid a fost înaintată și de fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, în vara anului 2018, în contextul renunțării la proiectul de modernizare a ANAF cu un împrumut de la Banca Mondială. Profit.ro a scris la momentul respectiv, citând surse, că Teodorovici a prezentat această intenție la o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri.

viewscnt
Afla mai multe despre
citu
informatizare
anaf
csat