Legea salarizării unitare din sistemul public va fi modificată astfel încât sporurile acordate bugetarilor să fie condiționate de performanță, susține premierul Cîțu, în urma finalizării unei analize în domeniu. Cîțu spune că sporuri precum cele de ”condiții vătămătoare” sunt acordate acum doar pentru a scrie la computer.

De ce este important: Salariile angajaților din sistemul public au fost înghețate, pentru o perioadă nedeterminată, la nivelul lunii decembrie 2020, a decis Guvernul Cîțu la scrut timp de la instalare. Premierul Cîțu a susținut că înghețarea va fi menținuă până la finalizarea unei analize a moficărilor aduse legii salarizării din sistemul public.
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară


Acum, prim-ministrul Cîțu a primit analiza solicitată și arată că a descoperit sporuri despre care nu știa că există și numeroase situații în care legislația în vigoare nu este respectată în ceea ce privește suma sporurilor.
”Vom modifica Legea salarizării unitare în acest an, iar cea mai mare modificare, cea mai importantă este să faci legătura între performanță și venit. Acest lucru nu există astăzi în legea salarizării, sporurile sunt date după ureche, veniturile, la fel, cresc sau salariile sunt date într-un mod aleatoriu. Vom introduce criterii de performanță”, a arătat prim-ministrul.

Acesta a dat ca exemplu: ”sporurile despre care toată lumea vorbește, pentru condiții vătămătoare, care de fapt înseamnă lucruri pe care noi astăzi le facem de zi cu zi”.
”Să scrii la calculator nu mai este o condiție vătămătoare, este un spor în anumite instituții, vor dispărea aceste lucruri. (...) Sporurile sunt bune, ele sunt o motivație să-și facă treaba mai bine, dar doar atunci când sunt legate de criterii de performanță, nu doar când stau în pixul managerului și sunt date fără niciun fel de criteriu, date la fiecare, fără să respectăm niște norme”, a spus Floprin Cîțu.

Potrivit prim-ministrului, anul acesta Guvernul va începe cu o limitare a acestor sporuri, iar anul viitor va reașeza lucrurile prin schimbarea Legii salarizării unitare.
Cîțu a arătat în context că, în perioada 2016-2020, cheltuielile cu salariile în sistemul public s-au dublat de la 57 miliarde lei anual la 110 miliarde lei, în ciuda faptului că la nivelul economiei României veniturile nu s-au dublat în ultimii 4 ani.