Premierul Cîțu afirmă că lucrurile nu mai pot continua ca până acum, iar în 2021 urmează să fie efectuate reforme în sistemul public, inclusiv din perspectva salarizării și pensiilor, în ANAF și la companiile de stat, care au acumulat arierate de 63 miliarde lei. Mesajul este însă transmis la scurt timp după ce, în fața protestelor sindicatelor, a afirmat că angajații din sectorul public vor primi aceleași salarii și sporuri ca în 2020, subliniind, totodată, că nu vor fi concedieri.
Prim-ministrul susține că în 2020 România a fost lovită de ”cea mai mare criză din ultima sută de ani”, dar guvernanții au reușit să evite recesiunea tehnică.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”1,4 milioane de români din sectorul privat au intrat în șomaj tehnic. Nu a fost niciun protest. Aceștia au înțeles situația dificilă prin care trece economia globală. Împreună am reușit să avem cea mai mare creștere economica din UE, în trimestrul IV, și astfel ne-am asigurat că romaâii care au stat acasă au avut un loc de muncă la care să se întoarcă. În sectorul public, salariile au crescut, anul trecut, în medie cu 8% (în unele sectoare cu 25%), în timp ce în restul Europei cu doar 3%. Salariile au fost plătite la timp, sporurile (multe fară sens) la fel. Costul cu cheltuielile de personal, în România reprezintă aproximativ 12% din PIB (media UE este de 10% din PIB). Acest cost s-a dublat în 4 ani de zile (perioada 2017-2020)”, arată, într-un mesaj public, șeful Executivului.
În schimb, spune Cîțu, anul acesta, toate estimările arată că, în sectorul privat salariile rămân în majoritatatea cazurilor neschimbate, fiind încă perioadă de criză.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV Vasile Godîncă-Herlea, Impetum Group: Firmele cu datorii au la îndemână mai multe metode de restructurare și trebuie să le acceseze cât mai rapid pentru a nu croniciza boala”La începutul anului am luat decizia de a menține și veniturile din sectorul public la nivelul lunii decembrie 2020. Nu mai putem continua așa. Este nevoie de reformă!”, spune apoi premierul Cîțu, fără a fi clar, din expunere, ce anume ar trebui să nu mai continue.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istorică”Reformă în tot aparatul public și în companiile de stat. Reforma sistemului de pensii. Reforma sistemului de salarizare. Reforma ANAF. Restructurarea companiilor de stat care au pierderi de 30 de ani. Arieratele companiilor de stat au ajuns la 63 miliarde lei (în jur de 53 miliarde lei din 2014, la care se adaugă dobânzi și penalități). Vreau să țineți minte acest număr. Pierderile companiilor de stat sunt mai mari decât investițiile bugetate în acest an”, declară prim-ministrul.
CITEȘTE ȘI Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internaționalăAcesta mai susține că ”asta au făcut socialiștii din economia României în ultimii 30 de ani”, respectiv ”au falimentat companiile de stat și au acumulat pierderi”.
CITEȘTE ȘI Câți bani generează industria jocurilor de noroc la bugetul de stat