Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat, sâmbătă, că va monitoriza toate companiile de stat care pierd bani, dar primesc subvenții, și că va lua o decizie deoarece acei bani se pot duce în altă parte.
"Le-am cerut colegilor mei să ne uităm la companiile care pierd bani. Ce facem cu ele? Pentru că a băga o subvenție într-o companie de stat de 400 milioane de lei anual doar pentru a o ține acolo și să nu producă nimic este o pierdere majoră, din punctul meu de vedere. Și trebuie să găsim soluții, pentru că banii aceia, 400 milioane lei anual, se pot duce în altă parte”, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, la Digi 24.
El a afirmat că a cerut și situația proiectelor din buget, prevăzute și finanțate în fiecare an, dar care nu demarează.
CITEȘTE ȘI Cîțu vrea să solicite CSAT acordarea proiectului tehnologizării ANAF prin încredințare directă, după modelul achiziției de armament"Și vreau să știu de ce nu le începe nimeni și dacă le mai punem acolo sau nu”, a menționat el, citat de News.ro.
De asemenea, el precizează că autoritățile trebuie să găsească scheme prin care să sprijine investițiile private, lucru care ar genera o scădere a deficitului bugetar.
"Trebuie să găsim - și la asta lucrez - scheme prin care să stimulăm investițiile private. Eu nu văd de ce să nu stimulăm proiecte private care construiesc școli, spitale. Dacă sunt proiecte private, ar trebui susținute prin scheme de la stat. Acolo cred că putem să lucrăm mai mult”, a subliniat ministrul de Finanțe.
Cîțu a mai spus că deficitul bugetar la 10 luni a crescut de la 1 miliard de lei în 2016, la aproape 7 miliarde de lei în 2017, ulterior la 21 miliarde de lei în 2018, pentru ca în 2019 să ajungă la 29 miliarde lei.
"De acolo vin problemele, de la trei ani de guvernare PSD, de la ultimii trei ani de guvernare PSD care au creat aceste probleme în buget. Acest deficit este cel pe care trebuie să îl împrumutăm astăzi. Dar în noi au încredere piețele și ne vom împrumuta mai ieftin pentru că știu că vom corecta lucrurile. Trebuie să corectăm ce au făcut acești oameni în trei ani de zile. Nu este foarte ușor, dar trebuie să facem asta”, a spus oficialul.