Guvernul intenționează să modifice impozitarea proprietății, vizând regimurile diferite de impozitare în funcție de natura proprietarului - persoană fizică sau persoană juridică - relevă documentul transmis de Guvern către Comisia Europeană, cu obiective în cadrul PNRR, și obținut de Profit.ro. Nu este menționat dacă eliminarea diferențelor de impozitare va fi prin majorarea sau reducerea unor cote actuale.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De asemenea, Executivul țintește și "distorsiunile" din sistemul fiscal pentru a obține venituri suplimentare la buget, precum și "retragerea graduală a stimulentelor fiscale excesive, mai ales în ce privește impozitul pe profit, impozitul pe venit și contribuțiile sociale".
De regimuri preferențiale beneficiază astăzi unele categorii, precum angajații din IT și cei din construcții.
Totodată, Guvernul exclude posibilitatea ca pe viitor să fie introduse noi cote reduse de TVA (de nivelul 5% sau 9%) pe lângă cele existente în prezent, cum este, de exemplu, TVA aplicată la alimente.
Schimbările pregătite pentru ieșirea la pensie pot fi văzute AICI.
În document, Guvernul își asumă o serie de reforme și solicită fonduri pentru proiecte. Astfel, Ministerul Finanțelor vrea 360 de milioane de euro pentru investiții în sisteme digitale, inclusiv pentru implementarea măsurilor menționate.
"Aproximativ 360 de milioane de euro pentru investițiilor în sisteme digitale la nivelul Ministerului Finanțelor, ANAF și Autorității Naționale a Vămilor", este cerința din document.
Pe segmentul de fiscalitate sunt vizate mai multe reforme. Toate reformele ar trebui adoptate până în 2024.
CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii- Adoptarea la nivelul ANAF a unor sisteme moderne de administrare a riscului
- Eficientizarea administrării marilor contribuabili
- Introducerea unui model de administrare fiscală mai transparentă și orientată către contribuabil
- O analiză amplă a sistemului fiscal pentru a identifica distorsiuni și zone din care statul să obțină venituri, mai ales în ce privește impozitul pe profit, impozitul pe venit și contribuțiile sociale
- Înghețarea numărului de bunuri și servicii la care statul percepe cote reduse de TVA (de 9%) sau cote foarte reduse de TVA (5%)
- Retragerea graduală a stimulentelor fiscale excesive, mai ales în ce privește impozitul pe profit, impozitul pe venit și contribuțiile sociale
- Revizuirea principiilor impozitării proprietăților, în principal în ce privește regimurile diferite de impozitare în funcție de natura proprietarului, persoană fizică sau persoană juridică
- Introducerea de stimulente pentru a descuraja utilizarea numerarului pentru plăți, mai ales în relațiile dintre companii (business to business)
- Îmbunătățirea cooperării între ANAF și Inspecția Muncii pentru a combate economia gri
- Prioritizarea proiectelor de investiții mari (criteriul fiind cheltuielile)
- Implementarea unei evaluări a cheltuielilor în sănătate și învățământ. Vor urma și alte sectoare
- Promovarea achizițiilor centralizate pentru eficiență sporită și economii în ce privește cheltuielile publice
- Întărirea rolului Consiliului Fiscal în deciziile privind bugetul
- Introducerea unui proces real de bugetare multianuală, cel puțin pe partea de cheltuieli
- Introducerea în bugetul de stat a principiilor "verzi" în ce privește impozitarea
- Revizuirea principiilor descentralizării fiscale