China: Inflația aproape de zero frânează redresarea economică

China: Inflația aproape de zero frânează redresarea economică
scris 9 iun 2023

Inflația în China a fost aproape de zero în luna mai, în timp ce prețurile la poarta fabricilor au continuat să scadă, semne ale unei cereri slabe și ale unui mediu de afaceri complicat, potrivit cifrelor oficiale, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Soluții pentru dezghețarea piețelor financiare, dezvoltarea bursei, a emitenților și instrumentelor disponibile vor fi dezbătute la Profit Piața de Capital.forum. Evenimentul, programat pe 13 iunie, de la ora 10.00, este organizat cu sprijinul Bursei de Valori București, al Băncii Transilvania și al ING Bank România, urmând a fi transmis live pe Profit News TV.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele prețurilor de consum (IPC), principalul indicator al inflației, a crescut cu 0,2% în mai, în ritm anual, față de 0,1% în luna precedentă, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), arată G4Media.ro.

GRAFICE Zona euro a intrat în recesiune. Întreaga Uniune Europeană crește însă cu 1%, România având al patrulea cel mai mare avans din primul trimestru CITEȘTE ȘI GRAFICE Zona euro a intrat în recesiune. Întreaga Uniune Europeană crește însă cu 1%, România având al patrulea cel mai mare avans din primul trimestru

Este exact ceea ce se așteptau analiștii intervievați de Bloomberg.

Departe de creșterile observate în țările dezvoltate, prețurile alimentelor în China au rămas practic neschimbate pe parcursul anului (+0,1%), la fel ca și cele ale bunurilor de consum (-0,3%) și ale serviciilor (+0,9%).

Spre comparație, inflația a rămas ridicată în Franța în luna mai (+5,1% în ritm anual).

Prețurile la producător (prețurile la poarta fabricii) s-au prăbușit și mai mult, semn al cererii interne slabe și al scăderii costului materiilor prime, cum ar fi minereul de fier și țițeiul.

Potrivit BNS, indicele PPI a scăzut cu 4,6% în luna mai – a opta lună consecutivă de scădere. Această scădere este mai mare decât previziunile analiștilor chestionați de Bloomberg (-4,3%).

Acesta este cel mai lent ritm din 2016 încoace.

OMV Petrom, Romgaz și Transgaz ar putea profita de pe urma unei eventuale decizii a Ucrainei de a nu prelungi acordul de tranzit al gazului rusesc către UE CITEȘTE ȘI OMV Petrom, Romgaz și Transgaz ar putea profita de pe urma unei eventuale decizii a Ucrainei de a nu prelungi acordul de tranzit al gazului rusesc către UE

Scăderea acestui indice poate fi explicată prin faptul că „prețurile internaționale ale materiilor prime au scăzut în general, iar cererea de produse industriale în China și în străinătate a fost relativ slabă”, potrivit lui Dong Lijuan, analist la BNS.

„Riscul de deflație planează încă asupra economiei. Indicatorii economici recenți trimit semnale consistente că economia se răcește”, subliniază într-o notă economistul Zhiwei Zhang de la Pinpoint Asset Management.

În luna mai, exporturile gigantului asiatic s-au contractat cu 7,5% în ritm anual, iar activitatea manufacturieră a scăzut pentru a doua lună consecutiv.

Pentru a revigora economia, unii analiști pledează pentru o reducere a ratei dobânzii.

„Guvernul nu a trimis un semnal clar cu privire la o posibilă politică de stimulare. Mă aștept ca următoarea fereastră de revizuire a politicii să aibă loc în iulie, după publicarea cifrelor privind PIB-ul din trimestrul al doilea”, spune Zhang.

China vizează o creștere de „aproximativ 5%” în acest an, una dintre cele mai scăzute din ultimele decenii. Cu toate acestea, însuși premierul Li Qiang a avertizat că nu va fi „ușor” de atins.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
inflatie
economie