SC Chimcomplex SA Borzești, membră a Grupului SCR, a depus joi, 6 iulie 2017, oferta angajantă pentru preluarea activelor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea.
“Sunt optimist și cred în bunele intenții ale factorilor decizionali, respectiv ale administratorilor judiciari și ale creditorilor Oltchim față de viitorul acestui Combinat – fanion al industriei chimice românești și al tuturor oamenilor din Râmnicu Vâlcea dependenți în mod direct de buna funcționare a acestuia. Oferta pe care am depus-o este una corectă, sustenabilă și bine asumată, iar faptul ca avem resursele umane, know-how- ul și resursele financiare, ar trebui să fie hotărâtor în luarea unei decizii”, a declarat Virgiliu Băncilă, Președintele Chimcomplex.
În sprijinul Chimcomplex s-au alăturat gigantul american Tricon Energy, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, 5 bănci europene coordinate de ING și 2 fonduri de investiții din Londra si Dubai. Grupului SCR, care deține în prezent Chimcomplex, și care va deveni garantul direct al tranzacției, avand active de peste 120 de milioane de euro, i se alătura 4 parteneri de afaceri puternici dintre care unul din Turcia și unul din Italia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“În aceste condiții, este evident că nu vom reduce niciun salariu si ne dorim chiar să creștem veniturile tuturor celor care doresc să se implice activ în restructurarea pozitivă a companiei. Așa cum s-a întâmplat și în 2003, la privatizarea Chimcomplex, așa vom face și la Oltchim: vom ști să asigurăm lin și cu succes tranziția de la sistemul de stat la cel privat”, a mai spus Virgiliu Băncilă.
Pe 8 mai, acționarii Chimcomplex au aprobat dublarea capitalului companiei, prin aport în numerar, de la 170,1 milioane lei la 340,2 milioane de lei, banii fiind destinați cumpărării de scoase la vânzare de Oltchim Râmnicu Vâlcea și integrării lor în structura de producție a Chimcomplex.
În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puțin 307 milioane euro, acesta fiind prețul cumulat de pornire al licitației. Cel mai scump dintre pachetele de active scoase la vânzare este cel care conține platforma petrochimică Bradu, cu un preț de pornire de 80 milioane euro, urmat de uzinele de propilen-oxid și polioli (59,4 milioane euro) și de "servicii site" (incinerare deșeuri, apă, mentenanță, capacități de stocare), cu preț de pornire de 52 milioane euro.
Oltchim a înregistrat un profit net de 1,68 milioane euro în primele trei luni din 2017, în creștere cu 76% față de perioada similară a anului trecut, iar cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 30%, la peste 49 milioane euro. Combinatul a raportat pentru anul trecut un profit net de 11,37 milioane lei (2,5 milioane euro), după pierderi de 48,46 milioane lei în 2015, în timp ce cifra de afaceri a crescut cu 1,7%, la 754,8 milioane lei. Ultimul an în care Oltchim a înregistrat profit din activitatea curentă fusese 2006.
Oltchim a intrat în procedură de insolvență la 30 ianuarie 2013, iar consorțiul format din Rominsolv SPRL și BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar. Compania este controlată Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fosta AVAS, aflată în coordonarea Ministerului Economiei, cu 54,8% din acțiuni.