Cea mai mare inflație din ultimul deceniu. Inflația surprinzător de ridicată din septembrie cheamă dobânzi mai mari în noiembrie

Cea mai mare inflație din ultimul deceniu. Inflația surprinzător de ridicată din septembrie cheamă dobânzi mai mari în noiembrie
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 13 oct 2021

Rata anuală a inflației a sărit cu un punct procentual în septembrie față de august, la 6,3%, cu jumătate de punct peste așteptările analiștilor. Este cea mai mare inflație din ultimul deceniu și poate atrage un răspuns mai puternic al băncii centrale la ședința de politică monetară din noiembrie.

Inflația a adus o nouă surpriză negativă, cu o creștere a prețurilor de 0,8% în septembrie față de august, relevă date analizate de Profit.ro. Scumpirea energiei cu peste o cincime față de anul trecut generează în continuare cel mai mare impact, care începe să se împrăștie și în restul prețurilor de consum.

Urmărește-ne și pe Google News

Inflația de bază a sărit de la 3,2% în august la 3,6% în septembrie. Indicatorul exclude prețurile volatile și administrate și este cel mai urmărit de banca centrală, pentru că exprimă presiunile inflaționiste din economie.

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

Prețurile alimentelor au crescut cu 4,3% în termeni anuali, față de 2,7% în august, cel mai mare impact fiind din rândul cartofilor, care s-au scumpit cu o cincime.

Produsele nealimentare s-au scumpit cu 8,7% față de septembrie 2020, față de o rată anuală de 7,9% în august, mai ales ca urmare a creșterii prețurilor la carburanți și tutun.

Prețul serviciilor a sărit și el cu aproape 1% în septembrie față de august, iar rata anuală a ajuns de la 3% la 3,8%.

“Chiar dacă există unele elemente nerecurente în septembrie, există dovezi clare că presiunile inflaționiste se acumulează”, spune Ciprian Dascălu, economist șef al BCR. Un astfel de element nerecurent este reprezentat de creșterea prețurilor la polițele RCA.

Orange România colaborează cu Datanet Systems pentru modernizarea rețelei CITEȘTE ȘI Orange România colaborează cu Datanet Systems pentru modernizarea rețelei

Energia ar putea da noi bătăi de cap consumatorilor și băncii centrale, din moment ce în octombrie sunt așteptate noi creșteri de prețuri la gaze și curent electric. Abia în noiembrie ar urma să intre subvențiile guvernamentale pentru plata facturilor. Fără acestea, inflația ar ajunge la 6,7% la finele anului, față de 6% cât estimează acum BCR, în creștere de la prognoza anterioară de 5,7%.

BNR a majorat dobânda cheie de la 1,25% la 1,5% la ultima ședință de politică monetară, ținută la începutul lunii. Dascălu așteaptă acum o creștere și mai semnificativă, de 0,5 puncte procentuale până la 2% la ședința din 9 noiembrie, având în vedere că inflația anuală pe octombrie ar urma să fie aproape de 7% și pentru banca centrală urmează o pauză de două luni de la deciziile de politică monetară.

Cea mai mare inflație din ultimul deceniu. Inflația surprinzător de ridicată din septembrie cheamă dobânzi mai mari în noiembrie

Și celelalte bănci centrale din regiune se confruntă cu o creștere puternică a inflației. Cehia, care a început să majoreze dobânda cheie încă din vară, a ajuns la o rată a inflației de 4,9% în septembrie, de la 4,1% în august. În Ungaria inflația a surprins din nou așteptările analiștilor și a sărit de la 4,9% în august la 5,5% în septembrie – Banca centrală a Ungariei a fost prima care a ridicat dobânzile din regiune. În Polonia inflația a ajuns în septembrie la 5,8% (de la 5,5% în august), cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii – banca centrală a răspuns cu o majorare a ratei cheie de la 0,1% la 0,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
bnr
scumpire energie
energie electrica
gaze naturale
combustibili