Banca Națională a României estimează că inflația se va menține peste ținta de maximum 3,5% la finele acestui an, dar rata anuală va fi mai mică decât estima anterior. Inflația ar urma să intre în țintă și să se mențină acolo, la un nivel mai mic decât cel din prognoza anterioară. Pe de altă parte, principalele riscuri vin din politica fiscală într-o perioadă electorală, încetinirea economiei zonei euro și războiul comercial.
Rata inflației a scăzut la 3,5% în septembrie, peste așteptările BNR și ale analiștilor, de la 3,9% în august, pe fondul diminuării scumpirilor alimentelor și carburanților. Inflația de bază (care elimină din calculul inflației IPC prețurile administrate, volatile, ale produselor din tutun și ale băuturilor alcoolice), un indicator urmărit cu precădere de BNR, a crescut de la 3,3% la 3,4%, mai ușor decât era anticipat.
“Noua prognoză relevă perspectiva plasării ratei anuale a inflației ușor deasupra intervalului țintei la finele anului curent, urmată de revenirea și menținerea acesteia în jumătatea superioară a intervalului, până la finele orizontului prognozei, pe o traiectorie inferioară celei previzionate anterior”, se arată în comunicatul BNR de după ședința de politică monetară de astăzi, în care a menținut dobânda cheie la 2,5%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
BNR estima o inflație de 4,2% la finele lui 2019, după care o scădere la 3,2% în 2020 până în ultimul trimestru, când urma să crească la 3,4%. Potrivit noii prognoze, ar trebui să ne așteptăm la valori ceva mai scăzute. Noile cifre urmează să fie publicate vineri, cu ocazia noului raport privind inflația.
Banca centrală avertizează, din nou, cu privire la riscurile potențiale din politica fiscală, în contextul în care noul guvern PNL admite că ar putea să încheie anul cu un deficit bugetar de peste 3% din produsul intern brut, iar pentru anul viitor sunt prevăzute creșteri ale pensiilor cu 40% începând cu luna septembrie.
“Incertitudini și riscuri crescute la adresa perspectivei inflației decurg din conduita viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri, mai ales în contextul calendarului electoral 2019-2020, iar nivelul și tendința deficitului de cont curent rămân preocupante. Incertitudini sporite generează și slăbirea tot mai evidentă a economiei zonei euro și a celei globale, precum și creșterea riscurilor la adresa perspectivei acestora, în contextul războiului comercial și al Brexit”, se arată în comunicat.
Economia a frânat de la 5% la 4,4% în trimestru doi în termeni anuali, iar analiștii estimează o creștere de 3% pentru anul viitor sau chiar sub acest nivel, și se așteaptă ca BNR să mențină dobânda cheie neschimbată.