Câștigul salarial mediu net a accelerat în octombrie

Câștigul salarial mediu net a accelerat în octombrie
scris 11 dec 2018

Câștigul salarial mediu net a crescut în octombrie, nominal, cu 13,7% față de aceeași lună a anului trecut, la 2.720 lei, ritm accelerat față de luna precedentă, iar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 9,1%, potrivit datelor transmise marți de Institutul Național de Statistică (INS).

În septembrie, câștigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 13,1%, față de aceeași lună a anului trecut, la 2.688 lei, ritm accelerat față de luna precedentă, iar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 7,7%, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În octombrie, indicele câștigului salarial real (câștigul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum - n.r.) față de aceeași lună a anului trecut a fost de 109,1%.

Piața pharma marchează o creștere de peste 11% a valorii medicamentelor eliberate către pacienți, la 15,23 miliarde de lei. Topul primilor 10 jucători CITEȘTE ȘI Piața pharma marchează o creștere de peste 11% a valorii medicamentelor eliberate către pacienți, la 15,23 miliarde de lei. Topul primilor 10 jucători

În octombrie, câștigul salarial mediu nominal net a crescut față de luna precedentă cu 32 lei (+1,2%). Indicele câștigului salarial real a fost de 100,7% pentru luna octombrie față de luna precedentă.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 193,4%, cu 1,3 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna septembrie 2018.

În octombrie, valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice, 6.380 lei, transporturi aeriene, 5.390 lei, activități de editare, 5.356 lei, și extracția petrolului brut și a gazelor naturale, 5.353 lei.

Cele mai mici salarii nete lunare s-au înregistrat în hoteluri și restaurante, 1.580 lei, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.667 lei) și prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite (1.811 lei).

”În luna octombrie 2018, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna septembrie 2018, ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte), cât și disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mici din unele activități economice”, se arată în comunicat.

Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat astfel: cu 9,2% în depozitare și activități auxiliare pentru transport, respectiv cu 9,1% în industria metalurgică; între 3% și 5,5% în fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea produselor din tutun, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje și instalații), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte.

Cele mai mari scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat astfel: cu 17,2% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, respectiv cu 16,2% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului; între 1,5% și 6% în alte activități extractive, activități de editare, activități auxiliare intermedierilor financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (+4,2% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice), în administrație publică (+0,4%), respectiv în sănătate și asistență socială (+0,3%), potrivit INS.

viewscnt
Afla mai multe despre
salarial mediu
ins