Câștigul salarial mediu nominal net a fost în luna septembrie de 2.376 lei, în creștere față de luna precedentă cu 27 lei (+0,5%), arată datele publicate marți de Institulul Național de Statistică (INS).
În luna august, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.364 lei, în scădere față de iulie cu 27 lei (-1,1%), scrie News.ro.
În septembrie, creșterea câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-a datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri, dar și realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte).
Cele mai importante creșteri ale câștigului salarial mediu net, în septembrie față de august, au fost de 15,8% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, respectiv cu 6,7% în activități de servicii anexe extracției. Urmează, cu creșteri între 3,5% și 4,5%, domeniul fabricării produselor textile, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice.
CITEȘTE ȘI Legea cu scutiri de taxe și TVA pentru cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine a trecut de Senat. Suspiciuni de legături cu BelinaÎntre 2% și 3% sunt creșterile salariale în fabricarea echipamentelor electrice, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrǎri audio și activități de editare muzicalǎ (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, cercetaredezvoltare, telecomunicații, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie.
”În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (+3,6%), ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice. Câștigul salarial mediu net a scăzut ușor comparativ cu luna precedentă în administrația publică (-0,5%), respectiv în sănătate și asistență socială (-1 leu)”, se arată în comunicat.
În august, valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), 6.022 lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1399 lei).
Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,5%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 111,5%.
Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 178,3%, aceeași valoarea ca în august 2017.