Capital Economics: “Perioada de aur” pentru economiile din Europa de Est se apropie de final

Capital Economics: “Perioada de aur” pentru economiile din Europa de Est se apropie de final
scris 16 aug 2017

Economiile din Europa Centrală și de Est, inclusiv România, au avut creșteri economice puternice în ultimul timp, însă această perioadă s-ar putea apropia de final, potrivit analiștilor citați de Bloomberg.

Potrivit datelor publicate astăzi de Eurostat, avansul economiilor din Polonia, Cehia, România și Bulgaria a fost unul solid și în trimestrul al doilea.

Urmărește-ne și pe Google News

“Această perioadă de aur, cu o creștere economică puternică în Europa Centrală și de Sud-Est, va ajunge, în curând, la final. Creșterea ar putea atinge vârful în trimestrul al treilea, în contextul în care inflația și dobânzile mai mari, alături de înăsprirea politicilor fiscale, încep să afecteze cererea internă”, spune Liam Carson, economist la Capital Economics.

România a înregistrat în trimestrul al doilea cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, de 5,7% pe serie ajustată și de 5,9% pe serie brută, față de aceeași perioadă a anului 2016.

Cehia a depășit cel mai puternic așteptările analiștilor, cu o creștere economică de 4,5% în ritm anual, pe date ajustate. Analiștii intervievați de Bloomberg anticipau un avans de 3%.

În Bulgaria, creșterea a fost de 3,6% comparativ cu trimestrul al doilea din 2016, la fel ca cea din Ungaria. Avansul Ungariei în ritm anual, pe serie ajustată, a încetinit ușor față de trimestrul anterior, însă a depășit, oricum, considerabil avansul zonei euro, de 2,2%.

În Polonia, cea mai mare economie din regiune, creșterea economică a fost de 4,4%.

“Comparativ cu alte economii din Europa de Centrală și de Est, ca Cehia și, mai ales, România, Polonia nu arată semne de supraîncălzire în prezent”, spun analiștii de la mBank.

viewscnt
Afla mai multe despre
capital economics
romania
crestere economica
economii
regiune
polonia
cehia
perioada aur