Bucureștiul a pierdut 16 poziții în Raportul Competitivității Urbane și a căzut pe locul 188 în lume. New York a detronat Londra

Bucureștiul a pierdut 16 poziții în Raportul Competitivității Urbane și a căzut pe locul 188 în lume. New York a detronat Londra
scris 24 dec 2017

Bucureștiul a pierdut 16 poziții în Raportul Global al Competitivității Urbane și a căzut pe locul 188 în lume, indicele competitivității orașelor reflectând prosperitatea urbană, sărăcia și beneficiile rezidenților urbani, comparativ la scară globală cu peste 1.000 de orașe.

Indicele competitivității economice a Bucureștiului este la puțin peste jumătate (0,51) din scorul obținut de New York (1,00) - aflată anul acesta pe primul loc în lume, detronând Londra. 

Urmărește-ne și pe Google News

În Top-ul celor mai competitive orașe ale lumii, după New York, se află Los Angeles, Singapore, Londra, San Francisco, Shenzhen, Tokyo, San Jose, Munchen și Dallas.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În acest an, România a căzut pe ultimele locuri în Europa în funcție de competitivitatea regională, cinci din cele opt regiuni românești incluse în indicele Uniunii Europene obținând un scor de sub 10 puncte la ultima ediție a clasamentului. București-Ilfov este cea mai bine poziționată regiune din România, cu un scor de puțin peste 45 puncte, însă rămâne la mare distanță de regiunile cu un PIB comparabil pe cap de locuitor.

EXCLUSIV FOTO Tinerii din programul Start Up Nation, ironizați în documente oficiale de ministerul creat să îi sprijine: \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Tinerii din programul Start Up Nation, ironizați în documente oficiale de ministerul creat să îi sprijine: "Un fleac, v-am ciuruit pe toți!"

Scorul de 45,4 puncte plasează Capitala țării și județul Ilfov pe locul 161 în rândul celor 263 de regiuni europene, potrivit celei de a treia ediții a indicelui competitivității regionale în UE, care analizează progresul înregistrat la nivelul regiunilor în perioada 2013-2016.

Deși București-Ilfov a avansat patru poziții față de ediția anterioară, când s-a clasat pe locul 165, regiunea prezintă deficiențe semnificative raportat la suratele europene cu un PIB comparabil, printre care regiunea italiană Trento (48,6 puncte, locul 153), Schwaben, Germania (72,3 puncte, locul 51), Madrid, Spania (67,7 puncte, locul 83) sau Cheshire (85,1 puncte, locul 16).

Astfel, București-Ilfov stă mai prost decât omologii din UE la capitolele instituții, infrastructură, sănătate, învățământul de bază, dar și din punctul de vedere al maturității tehnologice și al inovației, arată datele Comisiei Europene.

Reprezentanții Camerei Lorzilor vor să impună o serie de condiții pentru declanșarea ieșirii Marii Britanii din UE CITEȘTE ȘI Reprezentanții Camerei Lorzilor vor să impună o serie de condiții pentru declanșarea ieșirii Marii Britanii din UE

“În ansamblu, rezultatele din 2016 sunt consecvente cu cele din 2013. Se poate observa în continuare un model policentric, în cadrul căruia zonele puternice din jurul capitalelor și cele metropolitane reprezintă principalii factori motori ai competitivității. În majoritatea nord-vestului Europei se pot observa efecte de propagare, însă acest lucru este mult mai puțin evident în regiunile UE aflate înspre est și sud”, potrivit Comisiei, care notează că gradul de competitivitate în statele estice a rămas în general stabil.

A doua cea mai bine plasată regiune din România în topul competitivității este regiunea Vest (județele Timiș, Arad, Hunedoara și Covasna), urmată de regiunea Nord-Vest (județele Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj și Bistrița Năsăud). Cele două regiuni ocupă locurile 240 și 241 în clasamentul UE, cu un scor de 13,2, respectiv 11,9 puncte.

Regiunea Sud-Est, care cuprinde județele Buzău, Ialomița, Vrancea, Galați, Brăila, Tulcea și Constanța, se află pe ultimul loc în indicele competitivității, la egalitate cu regiunea franceză Guyane. Regiunea Sud-Est a obținut doar 0,07 puncte la ediția din acest an a indicelui, puțin peste punctajul de zero puncte înregistrat de Guyane.

Excedentul bugetar s-a diminuat puternic în ianuarie, încasările din TVA au scăzut cu un sfert CITEȘTE ȘI Excedentul bugetar s-a diminuat puternic în ianuarie, încasările din TVA au scăzut cu un sfert

Următoarele cele mai puțin competitive regiuni europene sunt, în ordine, Anatoliki Makedonia, Sterea Ellada (Grecia), Severozapaden (Bulgaria), Peloponnisos, Dytiki Ellada, Ionia Nisia (Grecia) și regiunile românești Sud-Vest Oltenia (județele Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj și Mehedinți) și Sud-Muntenia (județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Călărași, Giurgiu și Teleorman). Cele două regiuni românești au obținut un scor apropiat, de 5,56, respectiv 5,69 puncte.

La polul opus, regiunea formată din Londra și localitățile învecinate este cea mai competitivă din UE, potrivit datelor Comisiei. Londra a obținut scorul maxim, de 100 puncte, devansând ocupanta primului loc la ediția din 2013 a indicelului UE, regiunea olandeză Utrecht. Capitala olandeză și localitățile din apropiere se află în acest an pe locul doi, la egalitate cu o altă regiune britanică, ce cuprinde Berkshire, Buckinghamshire și Oxfordshire.

Top 10 cele mai competitive regiuni din UE este completat de Stockholm (Suedia), Surrey (Marea Britanie), Hovedstaden (Danemarca), Luxembourg, Ile de France (Franța), Oberbayern (Germania) și Hampshire și Isle of Wight (Marea Britanie).

Bucureștiul a pierdut 16 poziții în Raportul Competitivității Urbane și a căzut pe locul 188 în lume. New York a detronat Londra
viewscnt
Afla mai multe despre
romania
indicele competitivitatii regionale
ue
bucuresti
bucuresti-ilfov
clasament