Bucșa, Unicredit: În cazul Brexit, România ar putea fi printre cele mai afectate țări, și nu Polonia și Ungaria

Bucșa, Unicredit: În cazul Brexit, România ar putea fi printre cele mai afectate țări, și nu Polonia și Ungaria
scris 10 iun 2016

Creșterea economică a României în 2016 ar putea fi de 4,3%, datorită consumului pe partea de cerere și, mai ales, a agriculturii pe partea de ofertă, iar anul viitor va ajunge la 3,7%, a declarat vineri, Dan Bucșa, Lead ECE economist la UniCredit Bank Londra. El a mai spus că în cazul Brexit, România ar putea fi printre cele mai afectate țări, și nu Polonia și Ungaria.

"Creșterea, anul acesta, o vedem undeva pe la 4,3% datorită consumului pe partea de cerere și, mai ales, a agriculturii pe partea de ofertă. Va fi un efect de bază destul de puternic dacă producția agricolă va fi așa cum se anunță. Se pare că la nivel global va fi un al patrulea an de producție agricolă foarte bună, ceea ce va avea un impact asupra prețurilor agricole la nivel global. Dacă ne uităm la structura economiei românești, retailul crește cu aproximativ 20%, în schimb industria și construcțiile sunt foarte aproape de 0% amândouă", a spus Dan Bucșa, la o întâlnire cu jurnaliștii.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit acestuia, dacă s-ar exclude contribuția agriculturii, creșterea economică de anul acesta ar fi mai mică de 4%.

În ceea ce privește industria, cele mai puțin performante ramuri sunt mineritul și cele conexe mineritului.

Bucșa a declarat că economia națională se supraîncălzește din cauza creșterii rapide a salariilor, iar singura diferență vizavi de anul 2008 este absența bulei imobiliare, prețurile în acest sector fiind scăzute.

De asemenea, economistul UniCredit a declarat că România ar putea fi pregătită pentru o convergență reală cu zona euro și aderarea la moneda unică înspre anul 2030, dacă va mai exista zona euro atunci.

În ceea ce privește un eventual Brexit, România ar putea fi printre cele mai afectate țări, și nu Polonia și Ungaria, așa cum se estimează, pentru că s-ar produce o reducere a contribuției la fondurile UE. Deoarece Polonia și Ungaria sunt capabile să absoarbă repede fonduri europene, pentru România nu vor mai fi fonduri.

Dan Bucșa a spus că inflația ar putea rămâne aproape de 2,5% în 2016 și 2017 și a atras atenția asupra faptului că leul este cu 5-10% mai scump în comparație cu monedele din regiune.

Sursa: AGERPRES

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit
bucșa
creștere economică
brexit