Bruxelles-ul avertizează că majorările salariale din sectorul bugetar pot afecta mediul privat și reduce competitivitatea României

Bruxelles-ul avertizează că majorările salariale din sectorul bugetar pot afecta mediul privat și reduce competitivitatea României
scris 22 mai 2017

Comisia Europeană recomandă ca majorările salariale din ultima perioadă din România să fie ținute sub control, mai ales din perspectiva faptului că cele din sectorul bugetar pot afecta mediul privat și reduce competitivitatea țării.

Această recomandare a fost transmisă, luni, de forul de la Bruxelles cu prilejul publicării Recomandărilor specifice de țară. 

”Având în vedere evoluția productivității, convergența veniturilor și poziția de competitivitate a României, majorările salariale publice și private merită o atenție specială. Creșterile salariale din sectorul bugetar au potențialul de a se revărsa în sectorul privat, afectând astfel gradul de competitivitate al României”, subliniază Comisia în raport.

Potrivit sursei citate, deși printre cele mai mici din UE, salariul minim a crescut în mod semnificativ în ultimii ani.

”Majorările ad hoc ale salariului minim au făcut să crească semnificativ procentul angajaților care câștigă venitul minim și au condus recent la o accentuată concentrare la nivelul de jos a distribuției veniturilor”, mai remarcă Bruxelles-ul.

CE transmite un avertisment cu privire la o abatere semnificativă de la obiectivul bugetar pe termen mediu al României CITEȘTE ȘI CE transmite un avertisment cu privire la o abatere semnificativă de la obiectivul bugetar pe termen mediu al României

Forul european mai subliniază că, deși, în 2016, comitetul tripartit a început discuțiile privind elaborarea unei mecanism legal și predicitibil pentru majorarea salariului minim, progresele în această privință au întârziat, Comisia recomandând reluarea acestui demers.

”Dialogul social rămâne caracterizat de negocieri colective slabe la nivel de sector și de incapacitate instituțională, care limitează eficiența reformelor”, este o altă concluzie a Comisiei Europene.

Chiar în ziua publicării acestui raport, Senatul României urmează să adopte noua lege-cadru a salarizării în sectorul bugetar, după o dezbatere de doar câteva zile în comisiile de specialitate ale acestei camere a Parlamentului.

Urmărește-ne și pe Google News

 

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
salarii
minim
majorare
crestere
bugetar
comisia european
ce
salarizare
guvern
parlament