Brokerii mici din asigurări se cer colaboratori la marii intermediari pentru a nu dispărea din piață

Brokerii mici din asigurări se cer colaboratori la marii intermediari pentru a nu dispărea din piață
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 15 feb 2016

Noile norme ale Autorității de Supraveghere Financiară privind capitalul social al intermediarilor din asigurări au condus la dispariția a aproximativ 200 de brokeri. O parte a acestora  au ales să înceapă colaborări cu jucătorii care domină piața.

“De la începutul anului, am luat zece brokeri care și-au lichidat afacerile. Aveau prime intermediate de maximum 100.000 de lei pe lună, adică vreo câteva sute de mii de euro pe an. Nu aveau cum să poată susține majorările de capital impuse de ASF“, spune Viorel Vasile, șeful Safety Broker, intermediar cu afaceri de peste 85 de milioane de euro în 2015.

Urmărește-ne și pe Google News

ASF a cerut brokerilor de asigurare ca, de la 1 ianuarie 2016, să aibă un capital social de minimum 150.000 de lei. În acest moment, doar 289 din cei 552 de intermediari înregistrați au îndeplinit condiția. În curs de aprobare pentru majorarea de capital mai sunt alte câteva zeci de brokeri.

“Probabil că 75% dintre cei care nu și-au majorat capitalul, însă nici nu au fost supendați se vor închide, până la urmă. Au două posibilități. Dacă sunt brokeri fără portofolii se pot angaja ca agenți persoană fizică sau ca asistenți în brokeraj, tot persoană fizică. Dacă au portofolii, vor merge pe varianta de colaborare cu brokerii rămași sub formă de asistent ca persoană juridică. Există deja astfel de situații”, spune Bogdan Andriescu, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR).

În opinia lui Viorel Vasile, pentru un broker mici este oricum mai avantajos să lucreze cu o societate de dimensiuni mari, având în vedere schimbarea legislației în domeniu. “Pentru el este mai bine să lucreze cu un broker mare. Areun comision bun și nici nu mai este obigat să piardă timp și bani pentru a îndeplini toate cerințele ASF, mai ales în ceea ce privește completarea documentelor. Eu am doi oameni angajați doar pentru a menține corespondența cu Autoritatea”, arată șeful Safety.

EXCLUSIV ASF este în control la un asigurător de top. Vând polițe prin telefon în condiții suspecte CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ASF este în control la un asigurător de top. Vând polițe prin telefon în condiții suspecte

Doar 289 de brokeri din cei 552 înregistrați aveau, la sfârșitul anului trecut, un capital de cel puțin 150.000 de lei.

Intermediarii care au respectat prevederile normei au o pondere de 90% în piața brokerajului de asigurări.

Alți 48 de brokeri au depus dosarul pentru majorarea capitalului și așteaptă încă aprobarea ASF.

Pe de altă parte, un număr de 85 de societăți de brokeraj au activitatea suspendată pentru că nu respectă normele, altele 75 au fost notificate de ASF să aducă fondurile necesare pentru capital și încă 36 au solicitat să le fie suspendată activitatea.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, anul trecut, prin norma 9/2015, să oblige brokerii de asigurare să aibă un capital social de cel puțin 150.000 de lei. Măsura a fost criticată de intermediari, care au arătat că această cerință este chiar mai dură decât cele pe care trebuie să le respecte brokerii care activează pe piețe mult mai dezvoltate, cum ar fi cea din Franța.

După primele nouă luni ale anului trecut, intermedierea în asigurări se apropia de 60% din totalul primelor brute subscrise în România, acesta fiind cel mai bun rezultat din istoria pieței. Vânzarea polițelor RCA reprezintă în jur de 80% din afacerile brokerilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
brokeri asigurare
norme brokeri capital social
disparitie brokeri asigurare