Asigurătorii: Decontarea directă a daunelor RCA nu este fezabilă în România și va aduce creșteri de tarife

Asigurătorii: Decontarea directă a daunelor RCA nu este fezabilă în România și va aduce creșteri de tarife
scris 18 ian 2016

Introducerea sistemului compensării sau decontării directe nu reprezintă o opțiune fezabilă pentru îmbunătățirea sustenabilă a funcționării sistemului RCA pe termen mediu și lung și contravine principiilor fundamentale ale răspunderii civile delictuale și, în consecință, ale asigurării de răspundere civilă, susține asociația asigurătorilor (UNSAR).

În plus, aplicarea acestui sistem va pune presiune pe fluxul de numerar al asigurătorilor care plătesc riguros despăgubirile, cu impact asupra tarifelor RCA, care vor crește.

Urmărește-ne și pe Google News

Acest sistem, mai susține UNSAR, funcționează numai în piețe mature și stabile, unde linia de RCA este profitabilă, nu într-o piață în tranziție cum este cea românească.

Sistemul de decontare directă permite păgubiților să opteze între asigurătorul persoanei vinovate sau asigurătorul propriu (al păgubitului).

“Acest lucru va crea antiselecție și va pune presiune pe asigurătorii care plătesc riguros despăgubirile. Acești asigurători (care plătesc riguros) vor avea o presiune imensă asupra fluxului de numerar (pentru că vor plăti despăgubiri în contul unor terți, ca mandatari, pentru daune la care nu au polițe și nici prime). Luând în considerare modul în care se recuperează în prezent regresele, aceste companii ar avea probleme grave de lichiditate în câteva luni de zile”, se mai spune în comunicatul UNSAR.

UNSAR: Modificarea legislației RCA reduce capacitatea asigurătorilor de a acționa și poate duce la majorări de tarife CITEȘTE ȘI UNSAR: Modificarea legislației RCA reduce capacitatea asigurătorilor de a acționa și poate duce la majorări de tarife

Potrivit calculelor asociației, un asigurător cu prime anuale din polițe RCA de 400 milioane de lei și despăgubiri estimate la 320 milioane de lei pentru propriile polițe emise, va avea de plătit în plus, în sistemul de decontare direct, circa 150 milioane de lei, la care se adaugă 20 milioane de lei cheltuieli de achiziție și administrare pentru daunele de mai sus.

“Asigurătorii vor pierde controlul gestiunii daunelor de răspundere civilă, până la urmă obiectul principal de activitate al unei companii de asigurări, ceea va duce la creșterea daunei medii și implicit la creșterea prețului RCA”, se arată în comunicatul UNSAR.

Costul creditării cu flux de numerar, cel al administrării daunelor de către asigurători terți, precum și costul lipsei de control în gestiunea daunei medii se vor regăsi în prețul final, altfel pierderile RCA se vor agrava semnificativ, susține asociația.

“Legislație în domeniu există și este echilibrată, iar poziția UNSAR referitoare la cei care nu respectă regulile este că aceștia trebuie să suporte consecințele prin aplicarea penalizărilor de către autoritatea de reglementare”, potrivit asociației.

Asigurații vor cumpăra RCA sau vor încerca să recupereze prejudiciile de la companiile cu servicii de calitate superioară, acesta fiind teoretic avantajul principal al sistemului.

“Însă, efectele introducerii unui sistem de decontare directă la RCA modifică fundamental mecanismele de funcționare RCA și vor genera costuri suplimentare atât pentru asigurați, cât și pentru asigurători”, se precizează în comunicatul UNSAR.

Fondul de Garantare a Asiguraților vrea să recupereze 680 de milioane de lei din lichidarea Astra CITEȘTE ȘI Fondul de Garantare a Asiguraților vrea să recupereze 680 de milioane de lei din lichidarea Astra

Impactul instituirii acestei proceduri pe piața RCA va conduce la deschiderea unui număr mare de dosare de daună.

Deși toate companiile de asigurări vor fi afectate, jucătorii cu o reputație pozitivă și care își respectă obligatiile de plată a despăgubirilor vor fi în mod clar dezavantajați, percepția asupra lor având de suferit ca rezultat al alinierii costurilor de instrumentare și implicit a primelor (consecința directă fiind creșterea acestora), ca urmare a situației create de alți jucători, aflați fie în faliment sau situații de dificultate din cauza politicilor de tarifare dezechilibrate.

UNSAR consideră că este necesar ca jucătorii care nu respectă regulile în ceea ce privește obligațiile de despăgubire să suporte consecințele, prin conformarea cu sancțiunile aplicate de către autoritatea de reglementare în baza legislației existente în domeniu.

“Gestionarea corespunzătoare a daunelor atât în interesul păgubiților, dar și al asigurătorilor emitenți, rămâne cea mai mare provocare într-o piață în tranziție cum este piața românească. În acest moment există diferențe semnificative între valorile medii ale daunelor materiale la nivelul asigurătorilor RCA. Acesta este unul dintre motivele principale în baza căruia sistemele de decontare directă funcționeaza mai ales pe principii voluntare și numai în piețe mature și stabile, unde linia de RCA este profitabilă. În aceste cazuri, asigurătorii participă voluntar în baza unor acorduri reciproce bazate și pe încredere, cu fonduri suficiente astfel încât decontarea să se facă zilnic/săptămânal. În măsura în care aceste fonduri sunt epuizate fără a fi completate, atunci asigurătorul respectiv iese din sistem”, se arată în comunicat.

Fără a fi menționate în mod clar și funcțional criteriile de implementare pentru acest mecanism al decontării directe, dezechilibrul financiar deja existent pe piața asigurărilor se va agrava, el fiind amplificat și de regresele cauzate de companiile falimentare sau în dificultate, ce pun presiune suplimentară asupra restului societăților active în segmentul RCA.

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a fost înființată în anul 1994 și reprezintă 24 de companii de profil, cu o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări.

Polițele RCA contribuie cu peste o treime la subscrierile industriei asigurărilor, care a atins 8,1 miliarde de lei în 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
unsar
rca
decontare directa
tarife