Britanicii de la Vast Resources au început campania de foraj pentru explorarea perimetrului de la Cârlibaba, adiacent minei de la Mănăila (Suceava), unde compania intenționează să iși extindă activitatea de exploatare.
Noua carieră de la Cârlibaba ar urma să facă parte, alături de cea de la Mănăila, dintr-un complex metalurgic extins, cu o unitate de procesare comună. Facilitatea de producție va fi construită fie la Mănăila, fie la Cârlibaba, și va înlocui actuala unitate din Iacobeni.
Cârlibaba este contectată cu Mănăila printr-un tunel subteran de 2 kilometri care ar putea facilitata transportul minereului de la Mănăila și operațiunile subternane la noua facilitate de procesare.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE: Suprataxarea producătorilor români de gaze ajunge și la 80%, impozitul pe liberalizare devine permanent“România și-a dovedit deja potențialul ridicat din punct de vedere al resurselor și lucrăm la extinderea prezenței noastre operaționale. Cârlibaba va căpăta, cel mai probabil, un rol central în planul nostru de a dezvolta un nou complex metalurgic important la Mănăila. Cârlibaba nu reprezintă doar o oportunitate de a crește cantitatea de resurse obținuțe și a prelungi viața minei polimetalice de la Mănăila, dar ar putea deveni și un centru cheie prin intermediul căruia putem accesa potențialul semnificativ de resurse în întreaga zonă. Pe lângă dezvoltarea acestei noi zone, mă bucur să confirm că cei care se ne oferă consulanță tehnică ne-au indicat că studiul de fezabilitate de la Fâneața (județul Bihor, la 7 km de Băița) este aproape complet. Această facilitate de decantare reprezintă o oportunitate suplimentară de a obține venituri și abia aștept să împărtășesc rezultatele studiului de fezabilitate cu acționarii în următoarele săptămâni”, spune Roy Pitchford, CEO Vast Resources.
Rezultatele activității de foraj la Cârlibaba, pentru care Vast Resoucesa obținut licență de explorare în martie 2016, sunt așteptate în septembrie.
Pe lângă proiectul minier de la Mănăila, compania deține și 80% din mina polimetalica de la Băița, județul Bihor, pentru care așteaptă obținerea licenței de exploatare de la ANRM.
Compania minieră britanică, cu operațiuni în România și Zimbabwe, va aloca în acest an 8 milioane de dolari pentru investiții în cele două mine polimetalice pe care le administrează în România. Banii vor fi folosiți pentru redeschiderea minei polimetalice de la Băița Plai, după obținerea licenței de exploatare, și pentru extinderea minei de la Mănăila.
În decembrie, compania a anunțat că a obținut două noi licențe de prospectare în România, pentru perimetrele Piciorul Zimbrului și Măgura Neagra (județul Bistrița-Năsăud), situate la câteva zeci de kilometri de mina Mănăila. Vast Resources intenționează să exploreze cele două noi perimetre în vederea dezvoltării eventualelor depozite de cupru și aur din zonă într-o sursă de minereuri pentru noul complex metalurgic.