BRCI rămâne din nou fără Directorat. 14 conducători au părăsit banca într-un an

BRCI rămâne din nou fără Directorat. 14 conducători au părăsit banca într-un an
scris 28 sep 2015

Directorii generali adjuncți ai Băncii Române de Credite și Investiții (BRCI), Ana Maria Petrescu și Cristian Podoleanu, au demisionat la mijlocul lunii septembrie și au lăsat instituția de credit fără Directorat, ridicând la 14 numărul executivilor de top care au părăsit în ultimul an banca înființată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu.

Cu un an și jumătate în urmă apărea în lumea bancară un nou jucător pe care atât clienții, cât și autoritățile îl așteptau cu speranță, după ce criza financiară trezise în ambele tabere nostalgii și întrebări retorice despre cum s-a dat sistemul financiar pe mâna străinilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Cunoscut ca unul dintre "regii asfaltului", Dorinel Umbrărescu, proprietarul firmelor de construcții Tehnostrade și Spedition UMB, a pariat pe cunoștințele nașului său, Marinel Burduja, bancher cu experiență de 20 de ani, din care mai mult de zece la conducerea Raiffeisen Bank (prim-vicepreședinte), și a acceptat propunerea de a deschide ceea ce piața numea la acea vreme "ultima bancă românească pentru care BNR va aproba licență de funcționare".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La doar câteva luni distanță de lansare aveau să apară, însă, primele semne că echipa "tare" pe care o construise Burduja nu se "pupă" pe deplin cu modul lui Umbrărescu de a conduce afacerile. 

Plecat din poziția de director de Trezorerie la UniCredit, Dorin Badea, membru de bază al echipei care a construit proiectul BRCI, a fost primul executiv de top care a părăsit banca, în aprilie 2014, iar bancherii au vorbit atunci de disensiuni între acesta și Umbrărescu, care deține 98,19% din bancă.

Deși piața a trecut relativ repede peste acest episod, în scurt timp relația din echipa managerială și omul de afaceri începe să scârțâie tot mai vizibil, alte nume părăsesc banca, iar situația excaladează dramatic în toamna anului trecut, când însuși președintele executiv, Marinel Burduja, își anunță retragerea din proiectul bancar pe care-l numea cu mândrie "copilul meu de suflet; ceea ce voi lăsa cu adevărat în urma mea".

Poziția de director de Trezorerie (director general adjunct divizia Piețe Financiare), deținută inițial de Badea, pare că a fost cea mai puțin norocoasă, trei conducători perindându-se anul trecut în această funcție. Eugen Cârstea, fost director al Trezoreriei BCR, a plecat la doar două luni de la preluarea mandatului, iar Theo Buftea, fostul director al trezoreriei Volksbank nu rezistă mai mult de șase luni la BRCI.

Trei dintre cei cinci membri ai Consiliului de Supraveghere (CS) părăsesc, de asemenea, banca. Pe lângă Valentina Șiclovan și Magdalena Manea, până la finele lui 2014 demisionează inclusiv președintele CS, Roxana Moldovan, considerată omul de încredere al lui Dorinel Umbrărescu.

Din echipa executivă care a început proiectul nu se mai regăsește niciun conducător, plecând pe rând Alina Pascu - director general adjunct divizia Retail, Gabriel Arsene - director general adjunct Divizia Persoane Juridice, Andrei Popovici director general adjunct Divizia IT și achiziții, Razvan Rădulescu director gene adjunct Divizia Operațiuni și Lucica Pitulice, director financiar.

Din luna februarie, banca a intrat într-o perioadă de restructurare, cu reduceri de personal, care s-a reflectat și la nivelul organismelor de conducere, prin diminuarea numărului de membri la trei, atât la Directorat, cât și la Consiliul de Supraveghere.

Surse din bancă susțin că lucrurile păreau să se așeze în ultimele luni, până când a apărut informația că doi dintre directorii executivi, Ana Maria Petrescu (director general adjunct Direcția Comercială) și Cristian Podoleanu (director general adjunct Piețe Financiare) și-au depus simultan demisiile. Anterior, Petrescu a lucrat la BCR și RBS (ABN Amro), iar ultima poziție deținută de Podoleanu a fost de director la OTP Bank.

"Fiind un directorat format din trei membri, banca nu are, practic conducere executivă. Directorul general, Doru Petruți, nu poate conduce singur banca", au explicat pentru Profit.ro sursele citate.

Nici Petrescu și nici Podoleanu nu au dorit să comenteze informația.

Pe de altă parte, sursele citate recunosc că Umbrărescu a făcut un efort financiar considerabil, urcând capitalul social al băncii la 125 de milioane lei și susținând activitatea băncii inclusiv prin împrumuturi subordonate. Doar la finele anului trecut banca a raportat o pierdere de 35 de milioane lei, iar planurile managerilor nu indică o trecere pe profit mai devreme de 2018.

Umbrărescu s-a remarcat prin firmele sale de contrucții și întreținere drumuri, UMB Spedition și Tehnostrade, fiind creditat în topurile celor mai bogați români cu o avere de câteva sute de milioane de euro.

UMB Spedition a participat la construcția autostrăzii București-Ploiești, a reabilitat o serie de șosele și lucrează încă la construcția autostrăzii Timișoara-Lugoj.

De asemenea, Tehnostrade a executat, alături de UMB, primul tronson al autostrăzii Timișoara- Lugoj și a reabilitat o serie de drumuri în țară.

La preluarea ATE Bank România de la Piraeus, operațiune prin care s-a construit, practic, BRCI, grupul elen a anunțat că Umbrărescu va plăti circa 10 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
brci
umbrarescu
burduja
bnr
badea