România și-a revenit bine după criza economică și este într-o formă bună, dar competitivitatea scăzută în unele sectoare și indicele ridicat al sărăciei sunt principalele piedici pentru eliminarea decalajului față de celelalte economii ale UE, a declarat marți secretarul general adjunct al OCDE, Mari Kiviniemi.
”România a făcut progrese importante în ultimii ani. În 2015, cu 3,7% a avut una dintre cele mai mari creșteri dintre toate statele membre UE. șomajul este doar cu puțin peste 6% și, comparativ, cu alte state membre, România și-a revenit bine după criza economică și este într-o formă bună. Cu toate acestea, sunt încă factori care fac dificilă eliminarea distanței dintre România și celelalte economii ale UE. Slaba competitivitate în unele industrii este una dintre ele. România are un indice de sărăcie ridicat, 24,5% în 2013, ceea ce reprezintă procentul populației care trăiește sub limita de sărăcie”, a spus Mari Kiviniemi în cadrul evenimentului de lansare al Raportului OCDE de analiză a impactului reglementărilor asupra mediului concurențial.
Raportul realizat de OCDE cuprinde 152 de recomandări pentru îmbunătățirea cadrului de reglementare în trei sectoare cheie pentru economia autohtonă: procesarea produselor agro-alimentare, transportul de mărfuri (terestru și naval) și construcțiile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele trei domenii cheie reprezintă 12% din PIB și circa 401.000 locuri de muncă, ceea ce înseamnă 10% din totalul forței de muncă.
”În contextul în care suntem astăzi, al unui Brexit, iar în România vrem să profităm și să mutăm cursorul dezvoltării economice de la o dezvoltare economiă bazată pe consum la una bazată pe investiții și pe producție, un astfel de raport nu este decât mană cerească pentru a putea să mergem înainte, numai printr-o debirocratizare, printr-o simplificare masivă, o deschidere către mediul concurențial vom putea să atragem investiții și să avem o creștere economică sănătoasă și o economie în care reformele structurale și-au luat locul și să ajungem să avem o țară din care românii să vrea să nu mai plece iar cei plecați să își dorească să se întoarcă”, a spus ministrul Economiei și vicepremier al Guvernului, Costin Borc.
La rândul său, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a subliniat faptul că ”este prima dată de la aderarea la UE, când reușim să ne uităm și la legislația veche”.
Implementarea recomandărilor OCDE ar putea aduce o economie de aproximativ 434 milioane de euro pe an, respectiv 0,27% din PIB.
”Guvernul a inclus implementarea recomandărilor propuse de OCDE în Porgramul Național de reforme, iar noi vom oferi suportul necesar pentru c efectele să se resimtă cât mai repede la nivelul economiei românești. Nu va fi simplu, vorbim de 152 de prevederi legislative care trebuie să fie modificate până la sfârșitul anului, pentru a crește concurența în cele trei sectoare”, a mai precizat Bogdan Chirițoiu.