BNR vorbește, în premieră, de măsuri macroprudențiale pentru a contracara o creștere dezechilibrată a creditului

BNR vorbește, în premieră, de măsuri macroprudențiale pentru a contracara o creștere dezechilibrată a creditului
scris 12 apr 2017

Banca Națională a României nu consideră evoluția actuală a creditării drept îngrijorătoare, dar unii membrii ai Consiliului de Administrație spun că va fi analizată oportunitatea unor măsuri macroprudențiale dacă vor apărea dezechilibre, potrivit minutei ultimei ședințe de politică monetară.

BNR remarcă creșterea creditului privat în februarie, pe fondul împrumuturilor către firme.

Urmărește-ne și pe Google News

Situația este una rară, în condițiile în  care singurul credit care crește accelerat și susținut în ultimii ani este cel pentru locuințe, pe fondul programului Prima Casă. BNR nu face referire la acest sector în minuta publicată, dar arată că este dispusă să vină cu măsuri de restricție în cazul în care vede dezechilibre pe segmente.

Previziunile analiștilor financiari pentru finele anului: cele mai profitabile investiții, curs de schimb, inflație, PIB CITEȘTE ȘI Previziunile analiștilor financiari pentru finele anului: cele mai profitabile investiții, curs de schimb, inflație, PIB

“Unii membri ai Consiliului au remarcat că evoluția creditării în ansamblu nu este îngrijorătoare, iar în cazul în care pe unele segmente ale creditării se vor observa dezechilibre, va fi analizată oportunitatea aplicării unor măsuri macroprudențiale”, se arată în minută.

Măsurile macro pot include, de exemplu, restricții privind gradul de îndatorare sau valoarea garanțiilor în raport cu suma împrumutată, dar și cerințe de capital mai ridicate.

Comitetul de Stabilitate Financiară, organism din care face parte și guvernatorul Mugur Isărescu și care va fi înlocuit de un comitet, recomanda recent Băncii Naționale să monitorizeze foarte atent evoluțiile privind îndatorarea sectorului populației.

BNR avertiza, anul trecut, că se acumulează rapid vulnerabilități dinspre creditarea sectorului populației, în condițiile în care jumătate din populația activă a României are un credit, dar nu a luat măsuri prin înăsprirea standardelor de creditare.

BNR remarcă, în minută, o scădere a creditului de consum, în februarie, pe care o atribuie înăspririi standardelor de creditare ale băncilor.

În ultimii ani, însă, băncile au relaxat condițiile de creditare și gradul de îndatorare al clienților a crescut. Spre exemplu, gradul de îndatorare pentru creditele noi a crescut, în primele nouă luni din anul trecut, cu 7 puncte procentuale (la 46%), în cazul împrumuturilor ipotecare, și cu 5 pp în cazul celor de consum (la 32%). Ponderea medie a ratelor în venitul disponibil pentru creditele în sold era de 58%, față de un nivel de 45%, considerat dezirabil de către banca centrală.

BNR: Creșterea salariilor ar putea contribui la reducerea emigrației românilor puțin calificați și foarte calificați CITEȘTE ȘI BNR: Creșterea salariilor ar putea contribui la reducerea emigrației românilor puțin calificați și foarte calificați

Creditarea ipotecară rămâne principalul segment de activitate al băncilor, care și-au asigurat și în acest an garanții de stat pentru programul Prima Casă. Soldul de credite pentru locuințe a crescut, în februarie, cu 13% în termeni anuali, la aproape 59 de miliarde de lei. Creditul în lei l-a depășit, în premieră, pe cel în valută, ceea ce a mai redus din riscul valutar.

Eliminarea riscului de monedă nu îi scutește pe debitori de toate riscurile. Cei care au luat credite în ultimul an au făcut-o la un nivel minim al dobânzilor la lei, așteptate de către analiști să crească în perioada următoare, ceea ce ar putea majora ratele cu până la un sfert.

Totodată, BNR se arăta îngrijorată, la finele anului trecut, de sustenabilitatea prețurilor la locuințe, care cresc peste media europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit populatie
masuri macroprudentiale
bnr
crestere credit