BNR: România are de înfruntat mai mult decât Brexit-ul, trebuie să facă față unui Glexit

BNR: România are de înfruntat mai mult decât Brexit-ul, trebuie să facă față unui Glexit
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iun 2017

România trebuie să facă față nu doar Brexit-ului, dar și unei tendințe de ieșire din globalizare, așa cum este aceasta definită în prezent, tendință ce poartă denumirea de Glexit, în contextul în care, peste un an și jumătate, va deține președinția Uniunii Europene (UE), a declarat viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) Liviu Voinea, în cadrul unei conferințe organizate de ELEC România.

Ieșirea Marii Britanii din UE aduce multe schimbări cărora România trebuie să le facă față, dar o altă provocare este reprezentată de Glexit, consideră Voinea, citat de news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Brexitul schimbă multe lucruri, dar noi avem de înfruntat mai mult decât Brexit-ul. Noi trebuie să facem față unui Glexit, o ieșire din globalizare așa cum o știm sau cel puțin din nemulțumirile create de ea. Europa se redefinește. Nu trebuie să o facă în competiție cu alte națiuni, nu trebuie să se izoleze și nu trebuie să discrimineze în rândul membrilor săi”, a declarat Voinea.

Retragerile de numerar de la bănci în România și UE devin gratuite pentru conturile de bază, potrivit unui proiect al ANPC CITEȘTE ȘI Retragerile de numerar de la bănci în România și UE devin gratuite pentru conturile de bază, potrivit unui proiect al ANPC

Viceguvernatorul consideră că, atunci când există multă incertitudine pe plan extern, prima grijă este ”să ne păstrăm casa în ordine și să menținem sensul direcției”, în contextul în care, peste un an și jumătate, România va deține președinția UE.

Totodată, Voinea a atras atenția că, față de perioada de preaderare la UE, economia România este mai dezvoltată, sectorul economiei se schimbă în favorarea serviciilor și a produselor industriale cu valoare adăugată mai mare, deficitul de cont curent este mai mic și mai ușor de finanțat, dar acest proces de convergență este dezechilibrat.

”Creșterea nu este distribuită egal și asta poate crea tensiuni, chiar și pentru băncile centrale. Nu trebuie să subestimăm relevanța inegalității (...) În timp ce PIB-ul converge încet, dar sigur spre media UE, veniturile bugetare nu. Având cele mai scăzute venituri bugetare din UE, și chiar în scădere ca procent din PIB, de asemenea afectează nivelul investițiilor publice date fiind constrângerile bugetare severe. Suntem departe de a ne realiza potențialul”, a afirmat Voinea.

viewscnt
Afla mai multe despre
voinea
brexit