BNR anunță că băncile au deschis 5.230 de proceduri de executare a caselor, dar au finalizat doar 316

BNR anunță că băncile au deschis 5.230 de proceduri de executare a caselor, dar au finalizat doar 316
scris 16 feb 2016

Băncile comerciale au deschis 5.230 de proceduri de executare silită, începând cu 2008, dar au valorificat până în prezent numai 316 imobile executate silit, a anunțat, marți, la Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea.

Anunțul a fost făcut la dezbaterile din Comisie pe marginea amendamentelor depuse la Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, aprobată anul trecut de Parlament, dar întoarsă de președintele Iohannis pentru reexaminare.

Urmărește-ne și pe Google News

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, la un post TV, că a fost “manipulat” atunci când a votat pentru adoptarea proiectului de lege privind darea în plată în forma inițială. Dragnea a adăugat că PSD va susține varianta Băncii Naționale de modificare a legii, potrivit Agerpres, care a monitorizat emisiunea. Deputații și senatorii PSD au votat aproape în unanimitate textul de lege.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Vineri, Hotnews a publicat, pe surse, două documente care ar conține propunerile BNR de modificare a legii, și care schimbă fundamental forma și efectele acesteia. Astfel, textul nu se va aplica și creditelor în derulare înainte de intrarea în vigoare, precum nici creditelor Prima Casă.

Debitorii vor putea să renunțe la prevederile legii, dacă declară acest lucru la notar, ceea ce va duce la existența a două tipuri de oferte, cu și fără posibilitatea de a da în plată. De asemenea, o altă propunere de amendament sugerează că aplicarea legii va fi chiar opțională pentru bănci, care vor avea posibilitatea să adere la aceasta.

BNR preia și propunerile anterioare ale bancherilor, acelea privind limitarea valorii creditului care poate fi dat în plată la 150.000 de euro și doar pentru debitorii cu rate mai mari decât 65% din venituri. Practic, comentariile și sugestiile bancherilor și ale BNR de până acum sunt formulate sub formă de articole.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
executari
case
dare in plata
bnr
parlament
iohannis