BCR va finanța SNR cu 23,4 milioane de lei o parte din lucrările rețelei de televiziune digitală a operatorului

BCR va finanța SNR cu 23,4 milioane de lei o parte din lucrările rețelei de televiziune digitală a operatorului
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 26 aug 2015

Banca Comercială Română (BCR) va finanța cu 23,4 milioane de lei a doua etapă a lucrărilor de realizare de către Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) a unei rețele naționale de televiziune digitală, valoarea totală a proiectului ridicându-se la 143,4 milioane de lei, TVA inclusă.

Operatorul telecom va plăti BCR în urmatoarele 12 luni pentru utilizarea creditului suma de 2,04 milioane de lei, de la un estimat de 3,41 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

La licitație s-a înscris și Alpha Bank România.

În iunie 2014, SNR a câștigat trei licențe de TV digitală (multiplexe) pentru suma de 1,02 milioane de euro, în urma unei licitații organizate de autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM).

La finele anului trecut, SNR a demarat o licitație estimată la 531,4 milioane de lei, TVA inclusă, care avea ca obiectiv realizarea și implementarea a trei multiplexe naționale în vederea trecerii la televiziunea digitală terestră, finanțarea urmând să fie asigurată prin credit furnizor.

La licitație nu s-a înscris niciun ofertant în luna februarie a acestui an.

În urma acestui eșec, Ministerul pentru Societatea Informațională, acționarul unic al operatorului, l-a demis pe directorul general al SNR, Gabriel Grecu, pentru ratarea unor obiective de performanță stabilite prin contractul de mandat referitoare la implementarea televiziunii digitale până la 17 iunie și la nerespectarea unor hotărâri ale acționarului unic cu privire la acest obiectiv.

În prima parte a lunii mai, SNR a reluat licitația, care a vizat doar un multiplex.

“Scopul proiectului îl reprezintă implementarea multiplexului 1 în banda UHF, condiționat, free to air, cu acoperire națională, în sistem DVB-T2, conform licenței deținută de SNR, pe care se vor transmite programe publice și comerciale de televiziune și care va asigura o acoperire în recepție fixă de minim 90% din populația țării până la data de 31 decembrie 2016. Ofertantul va trebui să prezinte acte doveditoare de la operatorii din țările în care a furnizat și integrat soluții DVB-T/T2 (transport, emițătoare, monitorizare) pentru rețele naționale terestre", se arată în caietul de sarcini al licitației.

Multiplexul DVBT-2 va transmite 16 programe în format Standard Definition (SD) sau o combinație de programe SD-HD, cu minim 4 licențe pentru programe HD (High Definition), potrivit documentației.

Un multiplex digital (licență) reprezintă un grup de servicii de programe radio, TV și alte servicii multimedia transmise de la stații de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră.

Pentru prima parte a proiectului, finanțată prin credit furnizor și estimată la 125,9 milioane de lei, TVA inclusă, ofertanții sunt asocierile Frontal Communication, GatesAir Inc (SUA) și Prime Telecom, respectiv Ericsson Telecommunications Romania și Ericsson AB.

SNR nu a anunțat câștigătorul licitației.

Cu o valoare la 17,4 milioane de lei, TVA inclusă, a doua parte a proiectului are ca ofertanți asocierile Frontal Communication și Electrotehnica Echipamente Electrice, respectiv Frontal Communication și Imagine Communications EMEA (Marea Britanie).

De asemenea, au mai depus oferte individuale Ericsson Telecommunications Romania, Felix Telecom, Sprinter 2000, Rhode&Schwarz Romania și RomTek Electronics.

Conform datelor www.e-licitatie.ro, asocierea Frontal Communication și Electrotehnica Echipamente Electrice, precum și Ericsson Telecommunications România și RomTek Electronics vor furniza echipamentele pentru a doua etapă, valoarea celor trei contractel totalizând 13,7 milioane de lei, TVA inclusă.

Pentru ambele licitații, termenul de finalizare a fost stabilit la 12 luni de la data atribuirii contractelor.

Tranziția de la emisia analogică terestră de televiziune la cea digitală trebuia să se încheie până la 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România și a strategiei din acest domeniu adoptate de Guvern.

România nu a reușit să respecte prevederile acestui acord și autoritățile au prelungit termenul până la 31 decembrie 2016.

Până la expirarea acestui termen, doar programele TVR mai pot fi recepționate în format analog prin intermediul unei antene.

Restul progamelor TV pot fi recepționate numai prin încheierea unui abonament la unul din furnizorii specializați.

Potrivit datelor Ministerului pentru Societatea Informațională, peste un milion de români, în special din mediul rural, recepționează programele TVR și câteva posturi TV private în format analogic, prin intermediul unei antene.

De la 1 ianuarie 2017, orice transmisie analogică terestră va înceta pe teritoriul României, aceasta fiind înlocuită cu transmisia digitală terestră a programelor de televiziune și servicii multimedia suplimentare.

Trecerea de la transmisia analogică la cea digitală permite transmiterea mai multor posturi TV cu o calitate superioară prin spectrul dedicat unui singur program TV transmis analogic.

SNR a fost înființată în anul 1991, prin reorganizarea și divizarea Rom Post Telecom, și este principalul furnizor de servicii de radiocomunicații din România, sub brandul Radiocom.

Compania este cel mai mare jucător local în domeniul broadcasting-ului (difuzare și transport programe radio și TV). De asemenea, SNR este furnizor de rețele și servicii de comunicații, transfer de date și Internet.

Societatea a consemnat în 2014 o cifră de afaceri de 331,4 milioane de lei, de la 330,5 milioane de lei în urmă cu un an, și o pierdere netă de 1,7 milioane de lei, comparativ cu 9,2 milioane de lei în 2013.

viewscnt
Afla mai multe despre
snr
televiziune digitala
banca
credit
retea