Explozia prețurilor la alimente provoacă îngrijorări la Kremlin

Explozia prețurilor la alimente provoacă îngrijorări la Kremlin
scris 14 nov 2024

Rușii se confruntă cu o creștere explozivă a prețurilor la alimente, ceea ce îi dă bătăi de cap președintelui Vladimir Putin, care încearcă să creeze un echilibru între ambițiile militare ale Kremlinului și dorința de stabilitate internă, transmite Bloomberg.

Datele publicate joi de Institutul federal de Statistică arată că un kilogram de cartofi este în prezent cu 73% mai scump decât era la începutul anului iar untul s-a scumpit cu peste 30%. Cele două produse au înregistrat cele mai mari scumpiri dintre toate alimentele urmărite de Institutul federal de Statistică, în timp ce legumele s-au scumpit cu peste 20% iar prețurile la smântână, lapte, pâine și pește sunt toate cu 12%-15% mai mari decât în 2023.

Urmărește-ne și pe Google News
Capitalizarea de piață a criptomonedelor a atins un nivel record de 3.200 de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Capitalizarea de piață a criptomonedelor a atins un nivel record de 3.200 de miliarde de dolari
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Tatyana, o pensionară în vârstă de 72 de ani din orașul Kirov, cheltuie în prezent două treimi din pensie pe mâncare, față de jumătate anterior. Aceasta a declarat pentru Bloomberg că a încetat să mai cumpere produse scumpe precum fructe exotice, și, pentru prima dată de la debutul invaziei rusești în Ucraina, anul acesta nu își va permite caviarul roșu tradițional de Anul Nou, scrie Agerpres.

Rușii au avut probleme cu creștere prețurilor la alimente chiar și înainte de explozia din acest an, iar Putin a fost inundat cu plângeri după ce la finele anului trecut a organizat o întâlnire cu cetățenii. Pe măsură ce situația s-a înrăutățit, o serie de oficiali de la Ministerul Agriculturii și până la Procuratură au început să își exprime îngrijorările cu privire la modul în care prețurile pot fi controlate.

Banca Centrală a Rusiei ar putea avea probleme în a veni cu un răspuns, după ce luna trecută a majorat dobânda de referință la un maxim istoric de 21%. "Balanța riscurilor este orientată semnificativ în sus", au avertizat decidenții de la Banca Rusiei la finalul reuniunii de politică monetară din octombrie, semnalând că noi majorări de dobândă sunt posibile. Banca Rusiei se așteaptă ca inflația din 2024 să se situeze între 8% și 8,5%.

Însă, potrivit Tatyanei, în magazinele din Kirov, un oraș amplasat la 1.000 de kilometri nord-est de Moscova, situația este mai gravă decât sugerează statistica la nivel național. Produse precum laptele, untul, ouăle și pâinea costă în prezent de două ori mai mult decât anul trecut, spune Tatyana.

Wizz Air lansează o nouă rută din România - TABEL CITEȘTE ȘI Wizz Air lansează o nouă rută din România - TABEL

În replică, procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a demarat o anchetă asupra majorărilor de preț în rândul producătorilor de lapte. Premierul Mihail Mișustin a ordonat Ministerului Agriculturii să se asigure că există o aprovizionare suficientă cu fructe și legume iar vice premierul Dmitry Patrushev a cerut monitorizarea zilnică a pieței alimentare și măsuri pentru stabilizarea situației.

"Toate aceste măsuri sunt luate pentru ca populația să dea vina pe producători și traderi pentru problemele de pe piața alimentară" și nu pe consecințele războiului din Ucraina, spune Vladislav Inozemtsev, consilier la Middle East Media Research Institute. Potrivit acestuia, "în 2007, când prețul la unt a crescut mult mai rapid, nimeni din guvern nu a fost îngrijorat".

Chiar dacă războiul din Ucraina a atras muncitori din toate sectoarele economiei, agricultura a fost unul dintre cele mai grav afectate. Ministrul Agriculturii, Oksana Lut, a estimat că sectorul are un deficit de personal de aproape 200.000 de lucrători. O nouă lovitură a fost dată de impactul condițiilor meteo fluctuante asupra recoltelor.

Oportunitățile limitate pentru extinderea producției interne, din cauza deficitului de personal și tehnologiilor depășite, a făcut Rusia și mai dependentă de importuri. Țara a început să importe unt din Turcia și Emiratele Arabe Unite, în timp ce Azerbaidjanul a ajutat la acoperirea deficitului de ouă la începutul anului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
preturi
rusia