BCE taie prognoza de creștere pentru economia zonei euro și majorează puternic estimările privind inflația, în contextul războiului din Ucraina

BCE taie prognoza de creștere pentru economia zonei euro și majorează puternic estimările privind inflația, în contextul războiului din Ucraina

Foto: BCE

scris 10 mar 2022

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus prognoza de creștere pentru economiile din zona euro, în contextul războiului din Ucraina, și a majorat puternic estimările privind evoluția inflației, care nu este așteptată să revină sub nivelul țintit mai devreme de 2024.

“Inflația a continuat să surprindă pe partea de creștere, din cauza costurilor neașteptat de ridicate ale energiei. De asemenea, creșterile prețurile au devenit mai generalizate”, a declarat președinta BCE, Christine Lagarde, într-o conferință de presă după anunțarea deciziilor de politică monetară.

Urmărește-ne și pe Google News

BCE a revizuit puternic în urcare estimările privind rata inflației în acest an, de la 3,2% anterior la 5,1%. Inflația anuală este așteptată să decelereze la 2,1% în 2023 și la 1,9% în 2024, când ar urma să se încadreze în ținta de aproximativ 2% urmărită de banca centrală.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dezbaterile PROFIT NEWS TV - Nagy-Bege (ANRE): Prețul reglementat nu ar fi fost o soluție la actuala criză energetică. Prețuri de coșmar CITEȘTE ȘI Dezbaterile PROFIT NEWS TV - Nagy-Bege (ANRE): Prețul reglementat nu ar fi fost o soluție la actuala criză energetică. Prețuri de coșmar

Inflația din zona euro a urcat la 5,8% în februarie, de la 5,1% în ianuarie.

“Ne așteptăm ca inflația să crească în continuare pe termen scurt. Prețurile energiei, care au crescut cu 31,7% în februarie, continuă să fie principalul motiv pentru această rată ridicată a inflației și determină, de asemenea, creșterea prețurilor în multe alte sectoare. Prețurile alimentelor au crescut, de asemenea, din cauza factorilor sezonieri, a costurilor ridicate de transport și a prețului mai mare al îngrășămintelor. Costurile energiei au crescut și mai mult în ultimele săptămâni și vor exista și mai multe presiuni asupra unor prețuri la alimente și mărfuri din cauza războiului din Ucraina”, arată Lagarde.

Prognoza privind creșterea economiei din zona euro în 2022 a fost revizuită la 3,7%, comparativ cu un avans estimat la 4,2% anterior. Noua proiecție încorporează “o primă evaluare a implicațiilor războiului” din Ucraina.

“Impactul războiului dintre Rusia și Ucraina trebuie evaluat în contextul unor fundamente solide pentru economia zonei euro, care beneficiază de un sprijin amplu pe partea de politici. Redresarea economiei este stimulată de atenuarea impactului variantei omicron a coronavirusului. Blocajele pe partea de ofertă dau unele semne de atenuare, iar piața muncii continuă să se îmbunătățească”, precizează Lagarde.

Potrivit acesteia, războiul dintre Rusia și Ucraina va avea un impact semnificativ asupra activității economice și a inflației, prin creșterea prețurilor la energie și la mărfuri, perturbarea comerțului internațional și prin slăbirea încrederii investitorilor.

“Amploarea acestor efecte va depinde de modul în care va evolua conflictul, de impactul sancțiunilor actuale și de eventualele măsuri suplimentare”.

BCE a menținut neschimbate ratele dobânzilor în ședința de joi, precum și calendarul pentru renunțarea la achizițiile de active în regim de urgență (PEPP), acestea urmând să se încheie la finele lunii martie.

Totodată, ritmul achizițiilor lunare de active din zona euro (APP) va fi redus la 20 de miliarde de dolari pe lună începând din iunie, mai devreme decât era estimat anterior. Programul de achiziții nete lunare ar putea fi oprit în trimestrul al treilea, în funcție de evoluția inflației.

“În cazul în care perspectivele inflației pe termen mediu se modifică și condițiile de finanțare nu mai sunt consecvente cu înregistrarea de noi progrese în direcția țintei de 2%, Consiliul guvernatorilor este pregătit să revizuiască dimensiunea și/sau durata achizițiilor nete de active”, potrivit BCE.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
christine lagarde
prognoza inflatie
crestere pib
razboi ucraina
politici monetare
preturi energie