Banca Centrală Europeană a anunțat reducerea achizițiilor nete de active la 20 de miliarde de dolari pe lună începând din iunie. Decizia băncii, relevantă și pentru țările europene din afara zonei euro, vine în contextul unei inflații ridicate, dar și a unui șoc puternic de ofertă din cauza războiului din Ucraina. BCE va prelungi și liniile de credit pentru băncile din afara zonei euro.
BCE o ia încet cu întărirea politicii monetare. Banca va termina programul de achiziții urgente de active în contextul pandemiei (PEPP) la finele lunii mai, apoi programul de achiziții de active principal (APP) va fi redus de la 40 de miliarde de euro la 30 de miliarde de euro în mai, respectiv 20 de miliarde de euro în iunie, apoi va fi ajustat în funcție de evoluțiile curente. În decembrie, ultima dată când au fost ajustate operațiunile de piață, achiziția de active era așteptată să ajungă la 20 de miliarde de euro în octombrie.
Rata cheie de dobândă a fost păstrată la 0%, în timp ce dobânda la facilitatea de depozit a rămas la -0,5%.
”Orice ajustare a ratei cheie se va face la ceva timp după terminarea achizițiilor nete de active APP și va fi graduală”, arată banca într-un comunicat.
Întărirea politicii monetare era așteptată de piață, în condițiile în care inflația a ajuns la 5,8% în februarie, de la 5,1% în ianuarie, de departe cel mai ridicat nivel de la înființarea zonei euro.
Războiul declanșat de Rusia în Ucraina complică însă decizia băncii centrale. Pe de o parte este așteptat un nou șoc pe partea ofertei care să ducă la creșterea inflației, după o nouă rundă de scumpire a energiei, pe de altă parte activitatea economică este așteptată să încetinească.
Politica BCE o influențează și pe cea a băncilor centrale europene din afara zonei euro. O întărire mai rapidă a politicii monetare forțează băncile mai mici să crească mai rapid dobânda cheie pentru a preveni ieșirile de capitaluri, în timp ce una mai lentă lasă mai mult spațiu pentru a ține dobânzile mai reduse, însă cu perspectiva unei inflații importate mai ridicate.
BCE a decis ca în condițiile incertitudinii ridicate cauzate de invazia rusească din Ucraina și pentru a preveni riscul de contagiune regională care să afecteze piețele financiare ale zonei euro să extindă facilitatea repo oferită băncilor centrale non-euro până la 15 ianuarie 2023.
Banca Națională a României este în rândul băncilor care pot accesa linii repo cu BCE, adică poate atrage lichiditate în euro pe care să o plaseze mai departe în sistemul bancar românesc, măsură instituită la începutul pandemiei. Facilitatea ar fi urmat să expire la finele lunii martie.