Banca Centrală Europeană (BCE) a menținut joi dobânda de politică monetară la minimul record de 0,05%, în linie cu estimările analiștilor, care se așteaptă ca instituția europeană să detalieze termenii privind o posibilă prelungire a programului de relaxare monetară demarat în noiembrie 2014 pe fondul inflației scăzute din zona euro și a temerilor privind încetinirea creșterii economiei la nivel mondial.
"Consiliul Guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% și, respectiv, -0,20%", se arată într-un comunicat al BCE.
Dobânda cheie a BCE a rămas la 0,05% din septembrie 2014, când banca a redus nivelul dobânzii de la 0,15%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Președintele BCE, Mario Draghi, va prezenta, în cadrul unei conferințe de presă programată pentru ora 15:30, raportul trimestrial privind inflația din zona euro. Analiștii consultați de Bloomberg consideră că Draghi va revizui în scădere proiecția asupra inflației pentru acest an, de la o prognoză de 0,3% estimată anterior, în principal din cauza scăderii prețurilor mărfurilor și serviciilor, a încetinirii comerțului și a volatilității piețelor de capital.
Rata inflației anuale din zona euro s-a menținut la 0,2% în august pentru a treia lună consecutiv, potrivit datelor Eurostat.
Performanța sub așteptări a economiei Chinei în prima parte a anului, alături de o serie de alte riscuri pot afecta puternic economia globală în lipsa unor acțiuni comune a principalelor economii, au avertizat miercuri reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI), informează Reuters.
"Riscurile imprimă tendințe negative, iar producerea simultană a mai multor din aceste riscuri ar implica perspective mult mai slabe. (...)Este nevoie de măsuri comune pentru a impulsiona creșterea și a evita riscurile", au declarat oficialii FMI într-o notă, pregătită pentru o întâlnire a grupului G-20.
În luna iulie, estimările FMI indicau că economia mondială va înregistra în 2015 o creștere de 3,3%, dar oficialii Fondului au avertizat că prognoza ar putea fi revizuită în scădere în octombrie.