Încetinirea economiei Chinei și o serie de alte riscuri pot afecta puternic economia globală în lipsa unor acțiuni comune a principalelor economii, au avertizat reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) miercuri, potrivit Reuters.
"Riscurile imprimă tendințe negative, iar producerea simultană a mai multor din aceste riscuri ar implica perspective mult mai slabe(...). Este nevoie de măsuri comune pentru a impulsiona creșterea și a evita riscurile", au declarat oficialii FMI într-o notă, pregătită pentru o întâlnire a grupului G-20.
Totodată, FMI a recomandat autorităților chineze să continue reformele pentru liberalizarea pieței.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Christine Lagarde, directorul general al FMI, a declarat și ea marți că, cel mai probabil, economia mondială va avea o evoluție mai slabă decât cea anticipată inițial, din cauza revenirii lente a statelor dezvoltate, dar și a încetinirii economiile emergente.
Șefa FMI a mai spus că încetinirea economiei chineze are la bază tranziția către un nou model de creștere economică, bazat mai mult pe piață, iar autoritățile au la dispoziție instrumentele necesare pentru a face față acestor schimbări.
Autoritățile de la Beijing au luat o serie de măsuri de relaxare monetară pentru a încuraja redresarea economiei, printre care reducerea dobânzii-cheie și pomparea de lichiditate pe piață. Aceste mutări au avut loc după ce la începutul lunii august factorii de decizie au hotărât devalorizarea yuanului, cu scopul de a face exporturile Chinei mai competitive, având în vedere că statul chinez face eforturi să atingă ținta de creștere de 7% stabilită pentru acest an.
În luna iulie, estimările FMI indicau că economia mondială va înregistra în 2015 o creștere de 3,3%, dar oficialii Fondului au avertizat că prognoza ar putea fi revizuită în scădere în octombrie.
China nu este singurul motiv de îngrijorare. Încetinirea economiilor în multe colțuri ale lumii și creșterea peste așteptări din Statele Unite au atras investitorii SUA, ceea ce a dus la aprecierea dolarului, acest lucru fiind o problemă pentru multe țări și companii care s-au împrumutat masiv în moneda americană, dar au venituri în modeda locală. Problema s-ar putea agrava dacă Rezerva Federală decide majorarea dobânzii, scrie MarketWatch.