BCE confirmă că va înjumătăți programul de achiziții de luna viitoare, deși reduce ușor prognoza de creștere economică în zona euro. Euro crește față de dolar

BCE confirmă că va înjumătăți programul de achiziții de luna viitoare, deși reduce ușor prognoza de creștere economică în zona euro. Euro crește față de dolar
scris 13 sep 2018

Banca Centrală Europeană (BCE) a confirma astăzi că valoarea achizițiilor lunare de obligațiuni din zona euro va fi înjumătățită începând din septembrie, urmând ca programul cunoscut sub numele de "relaxare cantitativă" să fie retras complet în decembrie. Tot astăzi, BCE a anunțat estimările revizuite de creștere economică în zona euro, prognoza pentru acest an fiind redusă ușor, de la 2,1% la 2%.

Pentru 2019, BCE estimează o creștere economică de 1,8%, în timp ce, în prognoza din vară, anticipa un avans de 1,9%.

Urmărește-ne și pe Google News

Euro este în creștere cu 0,55% față de moneda americană, tranzacționându-se pentru 1,169 dolari, deși decizia BCE de "tăia" achizițiile din octombrie nu este o surpriză.

"Consiliul guvernatorilor va continua să efectueze achiziții nete în cadrul programului de achiziționare de active în ritmul lunar actual de 30 de miliarde euro până la sfârșitul acestei luni. După septembrie 2018, Consiliul guvernatorilor va reduce ritmul lunar al achizițiilor nete de active la 15 miliarde euro până la sfârșitul lunii decembrie 2018 și anticipează că, sub rezerva unor date noi care să confirme perspectivele inflației pe termen mediu, achizițiile nete vor înceta ulterior", a anunțat astăzi Banca Centrală Europeană.

Ajutor de stat pentru 13 proiecte de investiții private, în valoare totală de 1,36 miliarde lei. Majoritatea firmelor beneficiare au capital autohton CITEȘTE ȘI Ajutor de stat pentru 13 proiecte de investiții private, în valoare totală de 1,36 miliarde lei. Majoritatea firmelor beneficiare au capital autohton

BCE menționează că are în plan să reinvestească principalul aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul programului de achiziționare de active pe "o perioadă extinsă" după încheierea achizițiilor nete de active.

Totodată, Consiliul guvernatorilor a decis ca rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0%, 0,25% și, respectiv, −0,4%. BCE anticipează menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale cel puțin până la sfârșitul verii anului 2019.

Potrivit datelor Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a fost de 2% în august, în scădere de la 2,1% în luna precedentă. BCE țintește o rată a inflației de "aproape 2%", astfel că evoluția prețurilor de consum sprijină retragerea stimulilor monetari, care au avut rolul de a susține revenirea economică și inflația în zona euro după criza financiară.

Totuși, președintele BCE, Mario Draghi, a punctat astăzi faptul că riscurile legate de protecționism, vulnerabilitatea de pe piețele emergente și volatilitatea din piețele financiare "au devenit mai proeminente".

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
bce
draghi
achizitii
relaxare cantitativa
dobanzi
crestere economica
zona euro