În luna iunie, producția industrială a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele cinci luni și s-a apropiat de o creștere zero, alimentând îngrijorările privind avansul economiei în ansamblu. potrivit barometrului industrial lunar efectuat de IRSOP și SNSPA și publicat joi.
Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP și SNSPA întreabă un eșantion de manageri dacă în firma lor producția, comenzile, stocurile, angajările și alți parametrii au crescut sau au scăzut față de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte și contracție dacă scade sub 50, arată news.ro.
Volumul producției a scăzut în iunie la 52 de puncte față de 58 în mai semnalând că industria se apropie de contracție (sub 50) și va putea afecta creșterea economiei în ansamblu. Stocurile se află deja în contracție - 46 de puncte față de 47 în mai.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Comenzile noi s-au comprimat masiv, cu 6 puncte ajungând la 53 în iunie față de 59 în mai, iar comenzile pentru export au căzut dramatic cu 12 puncte, de la 57 la 45 în zona de contracție.
”Prăbușirea semnalează o situație dificilă în zona euro, principala destinație a exporturilor românești. Importurile de materii prime s-au „subțiat” la 52 de puncte din lipsă de comenzi. Nivelul importurilor a scăzut atât de mult încât intrarea în contracție este inevitabilă dacă cererea va continua să scadă chiar si moderat în lunile următoare”, se arată în raport.
Numărul angajaților este de trei luni în contracție la 46 de puncte în iunie, față de 45 în mai și 48 în aprilie.
”În condițiile cererii slabe și a producției scăzute, creșterea numărului de angajați este improbabilă în perioada următoare”, se arată în comunicat.
CITEȘTE ȘI CORESPONDENȚĂ DIN HAGA VIDEO Secretarul de stat SUA Pompeo, la summit cu un ministru român: Guvernele să nu mai sugrume mediul de afaceri! Condiții - drept la proprietate, stat de drept, predictibilitateCosturile de producție au scăzut ușor, dar continuu în ultimele 6 luni, de la un vârf de 75 de puncte în ianuarie, la 63 de puncte în iunie, dar costurile scad din cauza activității slabe, a restrângerilor de personal și a cheltuielilor mai reduse cu importuri de materii prime.
”Prețurile încasate de firme arată un nivel de creștere tot mai slab de la o lună la alta, de la 62 de puncte în ianuarie la 54 în iunie. E adevărat, prețurile cresc în continuare ușor, dar creșterea e mult mai temperată decât în lunile anterioare”, se arată în comunicat.
Indicatorul sintetic de încredere în viitor a scăzut continuu de la 70 de puncte în ianuarie, la 58 în iunie 2019.
”Managerii cred că cererea, producția, stocurile și importurile de materii prime s-ar putea să scadă în continuare, în timp ce costurile de producție, exporturile și prețurile încasate ar putea să crească. Tiparul așteptărilor arată însă că, în afara exporturilor, managerii nu văd altă perspectivă posibilă de redresare pe termen scurt”, se arată în comunicat.
Barometrul Industriei este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eșantion de peste 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajați din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.