Saltul prețurilor mărfurilor poate fi resimțit de consumatori în perioada următoare printr-o scumpire a bunurilor esențiale, porumbul fiind, de exemplu, în Europa, cu peste 35% mai scump față de finele lunii martie 2020. La rândul său, grâul este mai scump cu peste 22% raportat la același interval.
Miercuri, pe bursa de materii prime de la Chicago (CME), porumbul și soia au crescut cu limita maximă permisă față de sesiunea anterioară. În termeni procentuali, saltul a fost de 5,1% pentru soia și 4,6% pentru porumb. Grâul a fost impulsionat cu 2,9%, la rândul său (fiind deseori corelat parțial cu porumbul).
Variații pozitive a înregistrat porumbul, miercuri, și la Matif, bursa europeană, avansând cu 2,7%, la 216,75 euro/tonă. Raportul USDA a fost catalizatorul, aducând o surpriză majoră în privința suprafețelor plantate: 91,1 milioane de acri (aproximativ 0.4 hectare) față de 93,2 milioane potrivit estimărilor, pentru porumb, și 87,6 milioane de acri pentru soia, cu 2,3 milioane sub estimări. Față de anul precedent, o creștere de 1%, respectiv 5% a suprafețelor este considerată insuficientă în raport cu cererea.
"Reținem totuși că, în special în agricultură, estimările sunt supuse unor masive incertitudini date de variabilele numeroase implicate, de la vreme și factori naturali până la ritmul piețelor internaționale", explică, într-o analiză de piață, Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varșovia.
Trendul porumbului pe piața futures americană este, însă, în ultimele luni, unul ascendent. Prețurile sunt aproape de vârful ultimilor 8 ani, după o creștere de peste 60% de la minimele din august (pentru contractul cu scadența mai). Boabele de soia se află la sub 2% de vârful ultimilor 7 ani.