După directorul Transgaz, Ion Sterian, care la sfârșitul anului trecut a lansat primul semnal de alarmă în legătură cu necesitatea, dar și urgentarea declanșării producției de gaze din Marea Neagră, un alt oficial român , vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, susține că, dacă exploatarea acestora nu începe în următorii 2-3 ani, vor rămâne definitiv îngropate sub apele mării.
“Nu ne permitem luxul să amânăm investițiile în exploatarea gazelor din Marea Neagră, impactul asupra economiei ar fi uriaș. Predicția mea este că dacă nu începem exploatarea în 2, maximum 3 ani, nu va exista niciodată o producție de gaze în partea românească a Mării Negre", a spus oficialul ANRE, la o dezbatere organizată de Consiliul Investitorilor Străini.
Piața, dar și legislația europeană se schimbă foarte rapid, susține acesta. "Piața se schimbă și mai repede, iar noi trebuie să putem reacționa la fel de repede. Altfel, eforturile noastre vor fi tardive și fără niciun rost", a completat Nagy-Bege.
CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatuluiPrezentă la aceeași dezbatere, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom (deținător al unei participați de 50% în cel mai important proiect offshore, Neptun Deep), a susținut că, în absența producției din Marea Neagră, România va depinde din ce în ce mai mult de importuri.
"Este vorba de securitatea energetică. Importurile vor crește până la 40% până în 2030. Timpul este esențial. Putem aduce gaze, dar vom plăti taxe în alte țări, angajați în alte țări. Investițiile în Marea Neagră aduc beneficii uriașe țării: locuri de muncă, efecte multiple", a precizat Verchere.
Șeful Transgaz, Ion Sterian, este primul oficial care a lansat un semnal de alarmă pe această temă, arătând, în noiembrie 2020 că exploatarea gazelor din Marea Neagră nu numai că este necesară, dar și urgentă, dat fiind ritmul de majorare al consumului intern.
“Consumul de gaze în România va crește în următorii ani cu peste 8 miliarde metri cubi. În medie, consumul anual este de 10 miliarde metri cubi, ceea ce înseamnă o creștere foarte mare, de circa 80%. (...) Din partea populației sunt cereri de racordare pentru 4,4 miliarde metri cubi, iar pentru centrale electrice prin cogenerare pentru alte 3,5 miliarde metri cubi. În total, consumul de gaze al României va crește cu peste 8 miliarde metri cubi în următorii ani, ceea ce face necesară exploatarea gazelor din Marea Neagră cât mai urgent”, a declarat Sterian.
CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afaceriiPentru ca gazele din Marea Neagră să devină exploatabile comercial, investitorii, și cei străini, și cei autohtoni, precum OMV Petrom, susțin că este necesară modificarea Legii offshore, care a majorat considerabil fiscalitatea în domeniu, România devenind necompetitivă atât în raport cu statele europene, cât și cu cele riverane la Marea Neagră.
OMV Petrom și Romgaz au transmis recent, printr-un comunicat comun, că dacă Romgaz va reuși să preia subsidiara locală a ExxonMobil ce deține jumătate din drepturile asupra concesiunii de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, operarea perimetrului va fi realizată de către celălalt partener la concesiune, OMV Petrom.
După cum a relatat Profit.ro, Romgaz ar fi optat pentru varianta depunerii unei oferte pentru preluarea companiei deținute de Exxon în România și nu a participației acesteia la acordul de concesiune pentru Neptun Deep datorită intenției ca Romgaz să devină operator al perimetrului, statut deținut de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, înregistrată în Bahamas.
Romgaz a primit un prim răspuns la oferta fermă de preluare a subsidiarei românești a ExxonMobil, a anunțat pe 20 aprilie, la Profit Piața de Capital.forum, directorul economic al Romgaz, Răzvan Popescu. "Vă pot spune că a fost primit un prim răspuns și că există o interacțiune de foarte bun augur cu reprezentanții Exxon", a spus Popescu, menționând că nu poate indica detalii suplimentare, discuțiile fiind deocamdată confidențiale.
La rândul său, CEO-ul OMV Rainer Seele a anunțat recent că OMV se pregătește să adopte anul viitor o decizie finală de investiție în proiectul Neptun Deep, fiind încurajată de evoluția din România, unde Guvernul pare decis să declanșeze procedura parlamentară de modificare a Legii offshore, iar Romgaz a depus o ofertă angajantă pentru achiziționarea filialei ExxonMobil care deține 50% din proiect.
În plus, dacă va fi adoptată o decizie favorabilă de investiție în proiectul Neptun Deep, OMV va analiza renunțarea la exercitarea opțiunii pentru achiziționarea unei participații de 24,9% din proiectul Gazprom destinat dezvoltării blocurilor 4 și 5 ale formațiunii Achimov, parte a zăcământului de gaze Uregoy din Siberia, a adăugat Seele.