Economia americană a înregistrat în ultimul trimestru din 2015 o creștere mai rapidă decât indicau estimările de luna trecută, avansul fiind însă, în continuare, destul de modest, transmite MarketWatch.
Economia SUA a încetinit brusc în ultimul trimestru al anului trecut, înregistrând un avans de 1% față de perioada similară din 2014, după o creștere de 2% în trimestrul anterior. Evoluția mai slabă a avut loc pe fondul stocurilor ridicate, temperaturilor peste medie pentru perioada octombrie-decembrie și scăderii prețului petrolului.
Nivelului ridicat al stocurilor deja existente a determinat companiile să amâne producția și noi achiziții. Declinul înregistrat de prețul petrolului a avut un impact negativ asupra investițiilor din domeniul energetic, în timp ce temperaturile ridicate comparativ cu alți ani au redus cheltuielile cu utilitățile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cheltuielile de consum, principalul pilon al economiei americane, au avansat cu 2% în ultimul trimestru, sub estimările anterioare, care indicau o creștere de 2,2%.
Revizuirea datelor pentru trimestrul al patrulea nu a afectat creșterea pe tot anul. Astfel, în 2015, creșterea economică a fost de 2,4%, la fel ca în 2014, după cum indicau și estimările din ianuarie. Având în vedere efectul temporar al stocurilor ridicate și al condițiilor meteorologice, analiștii anticipează că economia va consemna un ritm de creștere mai solid în primul trimestru al acestui an.
În decembrie, Fed a majorat dobânda de referință cu 0,25 puncte procentuale, de la 0-0,25%, la 0,25-0,5%, exprimându-și încrederea în economia americană.
Mulți analiști se așteaptă ca următoarea majorare a dobânzii să aibă loc, cel mai devreme, în iunie, deși inițial era așteptată în martie.