De ce au căzut peste noi scumpirile. Expansiunea monetară combinată cu reducerea ofertei sunt sursa inflației, spune un economist britanic. „Naționalizarea” piețelor de bonduri a distrus cel mai bun radar

De ce au căzut peste noi scumpirile. Expansiunea monetară combinată cu reducerea ofertei sunt sursa inflației, spune un economist britanic. „Naționalizarea” piețelor de bonduri a distrus cel mai bun radar

Stephen King, HSBC

scris 2 apr 2023

La șocul coronavirus, băncile centrale au injectat lichiditate pentru a contracara prăbușirea cererii, dar de fapt ceea ce a precumpănit a fost scăderea produselor și serviciilor oferite, spune Stephen King de la gigantul bancar HSBC, care indică aceasta ca fiind cauza exploziei prețurilor la nivel mondial. Peste 10 ani de distorsionare a piețelor de bonduri s-au răzbunat în inflație.

De ce totul este mai scump la raft? De ce au explodat facturile la energie? De ce puterea de cumpărare a salariilor s-a erodat atât de mult? Întrebările pe care și le pune fiecare au un răspuns din zona celei mai mari bănci din Europa: banii aruncați de băncile centrale și guverne în ultimii 2-3 ani care au venit peste o economie cu activitatea avariată de restricțiile anti-COVID.

Urmărește-ne și pe Google News

La începutul anului 2020 am avut o „expansiune monetară uriașă”, spune Stephen D. King, consultant senior al HSBC Holdings, gigantul bancar britanico-asiatic cu active totale de aproape 3.000 de miliarde de dolari. Justificarea a fost că va fi un colaps al cererii în contextul pandemiei, dar, de fapt, a urmat mai degrabă o prăbușire a ofertei, în contextul restricțiilor guvernamentale.

OTP Bank vede o încetinire a creșterii economice, dar fără risc de recesiune, și prognozează o scădere a dobânzilor din vară. Pericolul vine din criza bancară internațională. Nu se așteaptă la eșecul PNRR CITEȘTE ȘI OTP Bank vede o încetinire a creșterii economice, dar fără risc de recesiune, și prognozează o scădere a dobânzilor din vară. Pericolul vine din criza bancară internațională. Nu se așteaptă la eșecul PNRR

„Foarte mare pierdere de ofertă, mare revenire a cererii mai târziu, expansiune monetară uriașă: nu este surprinzător – ca să fiu sincer – că am sfârșit prin a avea mai multă inflație decât majoritatea economiștilor au anticipat”, a declarat pentru CNBC King, care în cadrul HSBC a ocupat poziția de economist-șef în anii 2008-2015.

El trece această mișcare în categoria greșelilor băncilor centrale din care cel mai bun exemplu sunt anii ’70 când s-a văzut că „lucrurile pot merge oribil” și amintește că cea mai mare parte a istoriei nu au existat bănci centrale, ci standard de aur sau etalon de argint.

Gigantul Goldman Sachs, notă cu avertisment către investitori: „Super-anul” electoral 2024 va amâna ajustările fiscale în România. Leul este supraevaluat cu 5-6% și se va deprecia cu timpul CITEȘTE ȘI Gigantul Goldman Sachs, notă cu avertisment către investitori: „Super-anul” electoral 2024 va amâna ajustările fiscale în România. Leul este supraevaluat cu 5-6% și se va deprecia cu timpul

La șocul coronavirus, Rezerva Federală Americană nu numai că a redus, din nou, ratele de dobândă către zona de 0%, dar a pompat lichiditate masiv în sistemul financiar din SUA. Masa monetară M2 în dolari a crescut cu peste 15% în lunile martie-mai 2020, și programele de stimulare succesive au ridicat nivelul acestui indicator cu 40% peste nivelurile pre-pandemice până la finalul anului 2021.

De ce au căzut peste noi scumpirile. Expansiunea monetară combinată cu reducerea ofertei sunt sursa inflației, spune un economist britanic. „Naționalizarea” piețelor de bonduri a distrus cel mai bun radar

Dolarii s-au revărsat în economia mondială și, în condițiile în care cele mai importante bănci centrale ale lumii au copiat politica monetară a SUA, inflația a explodat în toate țările. Nu numai că banii au fost „tipăriți”, dar guvernele au găsit diverse programe de stimulare pentru a-i împinge către economia reală.

King de la HSCB menționează această combinație între lichiditatea eliberată de sistemul bancar și deficitele bugetare ca fiind sursă a scumpirilor. „Ideea că politica monetară și politica fiscală ar putea fi cumva separate una de alta, total independente, este de-a dreptul un non-sens”, a afirmat acesta în localitatea italiană Cernobbio, unde a participat la acest sfârșit de săptămână la o conferință privind economia și finanțele mondiale.

GRAFIC Producția de țiței a UE a coborât la un minim record în 2021. Italia, România și Danemarca - cei mai mari producători CITEȘTE ȘI GRAFIC Producția de țiței a UE a coborât la un minim record în 2021. Italia, România și Danemarca - cei mai mari producători

Atunci când guvernele rămân fără bani, când datoriile sunt prea mari, tind să devalorizeze moneda, să tipărească bani într-un fel sau altul, spune King. În ultimii 10 ani, băncile centrale au achiziționat constant titluri de stat din piață, finanțând deficitele guvernamentale.

Distrugerea celui mai bun radar anti-inflație

Politica de relaxare cantitativă a băncilor centrale – așa-numitul QE – prin care au cumpărat obligațiuni guvernamentale și alte instrumente cu venit fix din piețele secundare a persistat prea mult timp și a făcut guvernele să fie prea liniștite în privința datoriei publice, spune King care a publicat recent o carte chiar pe tema inflației, după ce în anul 2017 într-o altă lucrare anticipa sfârșitul globalizării.

„Parte a problemei QE a fost că, practic, a naționalizat piețele de bonduri”, afirmă economistul britanic ce în anul 1991 s-a convertit la iudaism. „Piețele de obligațiuni au un rol foarte, foarte folositor când este vorba de inflație: reprezintă un idnicator care semnalizează devreme.”

Ministrul elvețian de Finanțe a apărat fuziunea rapidă cu UBS: Credit Suisse nu ar fi supraviețuit până luni! CITEȘTE ȘI Ministrul elvețian de Finanțe a apărat fuziunea rapidă cu UBS: Credit Suisse nu ar fi supraviețuit până luni!

Fostul economist-șef al HSBC a comparat distorsionarea piețelor de boduri din deceniul precedent cu închiderea radarului înaintea unui bombardament inamic. „Naționalizezi piețele de bonduri, acestea nu mai pot răspunde la creșterile inițiale ale inflației și, până la momentul în care băncile centrale observă, e deja prea târziu, ceea ce cred că s-a întâmplat în ultimii 2-3 ani”, a conchis bancherul.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
hsbc
fed
dolari