Așteptările analiștilor privind evoluția economică din România în următoarele șase luni s-au îmbunătățit ușor în decembrie, după ce în noiembrie au coborât la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, potrivit unui sondaj lunar întocmit de institutul german de cercetare ZEW, în colaborare cu grupul bancar austriac Erste. Indicele care măsoară percepția experților financiari asupra economiilor din centrul și estul Europei a revenit către nivelul de zero puncte, inversând creșterea de aproape 24 de puncte din luna noiembrie.
Indicele referitor la economia românească a urcat, în decembrie, la 15,4 puncte, de la 11,2 puncte în luna precedentă. România a urcat pe locul patru în regiune în funcție de perspectivele de dezvoltare pe termen scurt, de pe poziția a opta, în luna noiembrie. Clasamentul este condus, în ordine, de Austria, Croația și Slovacia.
La nivelul regiunii din Europa Centrală și de Est, indicele așteptărilor economice pentru următoarele șase luni a coborât cu 23,7 puncte, la 0,1 puncte, în timp ce percepția analiștilor asupra stării economice actuale s-a înrăutățit cu 2,8 puncte, până la nivelul de 11,5 puncte. Cea mai mare scădere, de 22,4 puncte, a fost înregistrată de indicele privind economia Ungariei.
România a consemnat un scor de 36 puncte, reprezentând o creștere de 15 puncte față de luna noiembrie.
Regiunea Europa Centrală și de Est include, în sondajul ZEW, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Turcia.
La studiul efectuat în intervalul 30 noiembrie-15 decembrie au participat 56 de experți financiari, dintre care 8 din Turcia.