ARV susține că România nu a avut importuri de cereale din Ucraina, din iunie anul trecut și până în prezent

ARV susține că România nu a avut importuri de cereale din Ucraina, din iunie anul trecut și până în prezent
scris 17 ian 2024

Începând din iunie anul trecut și până în prezent, în România nu au avut loc importuri pentru categoriile de produse agricole grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui, susține Autoritatea Vamală Română (AVR).

În ultimele zile, cerealele ucrainene au reintrat în dezbaterea publică, în contextul în care o serie de fermieri și transportatori care protestează acuză importuri de cereale ucrainene, dar și tranzitul acestora prin România, această din urmă operațiune fiind permisă.

Urmărește-ne și pe Google News

Protestatarii au blocat sau îngreunat traficul la frontierele de est în ultimele zile.

EXCLUSIV Orange a preluat vehiculele STB spre acoperire cu date mobile CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Orange a preluat vehiculele STB spre acoperire cu date mobile

Până la data de 15 septembrie 2023, punerea în liberă circulație sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecționare activă a respectivelor produse a fost interzisă în țara noastră, potrivit Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/1100 al Comisiei din 5 iunie 2023 de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina.

Începând cu data de 16 septembrie 2023, Comisia Europeană nu a adoptat măsuri similare, astfel că a fost necesară luarea de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor și producătorilor locali. În România, a fost adoptată Ordonanța de Urgență nr 84/2023 privind instituirea unor măsuri de reglementare a importurilor de produse agricole din Ucraina confom căreia grâul, porumbul, rapița și floarea-soarelui se pot importa numai pe bază de autorizație de import, de către operatorii economici cu sediul social și punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care desfășoară activități în următoarele sectoare economice: fabricarea uleiurilor și grăsimilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și creșterea animalelor.

EXCLUSIV Poșta Română se pregătește să meargă după modelul Royal Mail CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Poșta Română se pregătește să meargă după modelul Royal Mail

Deși ordonanța a intrat în vigoare la data de 13 octombrie, nici în perioada 16 septembrie - 13 octombrie și nici de atunci până în prezent nu au fost înregistrate operațiuni de import pentru produsele agricole originale din Ucraina.

Record de cereale expediate prin Portul Constanța

Portul Constanța a înregistrat un nou record privind cantitatea de cereale expediate, în contextul creșterii transporturilor din Ucraina. Portul a expediat 32,6 milioane de tone de cereale în perioada ianuarie-noiembrie, a declarat autoritatea portuară pentru Reuters, depășind recordul anual stabilit anterior, de puțin peste 25 milioane de tone.

În primele 10 luni, cerealele expediate prin portul Constanța au totalizat 29,4 milioane de tone.

Capacitatea portului românesc urmează să crească, pe măsură ce proiectele de infrastructură avansează. Cerealele ucrainene au reprezentat aproximativ 40% (13 milioane tone) din totalul volumelor expediate în intervalul ianuarie-noiembrie, în urcare de la 8,6 milioane de tone în tot anul 2022. Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar Constanța a devenit cea mai mare rută alternativă de export a Kievului după invazia pe scară largă a Rusiei, în februarie 2022. Cerealele ucrainene ajung în Constanța pe cale rutieră, feroviară și cu barjele pe Dunăre.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
importuri
cereale
avr
vama