CNN: Un oficial de rang înalt de la Kremlin este așteptat să vină la Washington în această săptămână pentru discuții cu administrația Trump

Perspective   
CNN: Un oficial de rang înalt de la Kremlin este așteptat să vină la Washington în această săptămână pentru discuții cu administrația Trump

Trimisul rus de rang înalt al Kremlinului Kirill Dmitriev este așteptat să vină la Washington în această săptămână pentru a se întâlni cu negociatorul de top al lui Donald Trump, Steve Witkoff, pentru discuții privind consolidarea relațiilor dintre cele două țări, potrivit unui oficial american și a două surse familiare cu aceste planuri citate de CNN.

Este prima vizită a unui oficial rus de rang înalt la Washington de când Rusia a invadat Ucraina în 2022 și marchează un nou pas în încălzirea marcantă a relațiilor dintre cele două țări de când președintele Donald Trump a revenit la putere în ianuarie, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Românii au nevoie de o autorizație electronică de călătorie pentru a merge în Marea Britanie. Este necesară inclusiv pentru copii și bebeluși. Se obține online și costă 10 lire sterline CITEȘTE ȘI Românii au nevoie de o autorizație electronică de călătorie pentru a merge în Marea Britanie. Este necesară inclusiv pentru copii și bebeluși. Se obține online și costă 10 lire sterline

Kirill Dmitriev este un consilier apropiat al lui Putin și a călătorit împreună cu înalți oficiali ruși la Riad, în Arabia Saudită, în februarie, pentru a începe discuțiile despre o înțelegere pentru încheierea războiului din Ucraina. De asemenea, a colaborat cu Witkoff pentru eliberarea din Rusia a profesorului american Marc Fogel, ceea ce administrația Trump a salutat ca un gest de bunăvoință.

Guvernul american a ridicat temporar sancțiunile împotriva lui Dmitriev pentru a permite Departamentului de Stat să îi acorde o viză pentru a veni în SUA, a declarat una dintre sursele CNN. O altă sursă a declarat că a existat o cerere adresată Departamentului Trezoreriei pentru o suspendare temporară a sancțiunilor.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat pentru CNN că „înregistrările privind vizele sunt confidențiale în conformitate cu legislația SUA”, astfel că nu poate comenta cazurile individuale de viză.

CNN a contactat Casa Albă, dar încă nu a primit un răspuns, iar un purtător de cuvânt al Departamentului Trezoreriei a refuzat solicitarea CNN pentru comentarii. De asemenea, un reprezentant al lui Dmitriev a refuzat să comenteze.

România a depășit Spania și Grecia și a ajuns „campioană europeană” a șomajului la tineri. Cum a luat amploare fenomenul CITEȘTE ȘI România a depășit Spania și Grecia și a ajuns „campioană europeană” a șomajului la tineri. Cum a luat amploare fenomenul

Educat la Harvard, Dmitriev este directorul general al fondului suveran rus RDIF și a fost sancționat de administrația Biden - la fel ca Putin - din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Departamentul Trezoreriei a scris în 2022 că „Putin și cercul său interior de prieteni s-au bazat mult timp pe RDIF și pe Dmitriev pentru a acumula fonduri în străinătate, inclusiv în Statele Unite”.

Vizita ar urma să aibă loc la doar câteva zile după ce Trump, într-un interviu acordat NBC, a sugerat că ar putea emite sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei și a declarat că este „supărat” pe președintele rus Vladimir Putin pentru că l-a criticat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În ciuda criticilor recente, Trump a răsturnat poziția predecesorului său Joe Biden cu privire la războiul din Ucraina. Administrația anterioară a introdus sancțiuni drastice împotriva Moscovei pentru invazia sa din 2022 și a oferit Kievului sprijin militar în valoare de miliarde de dolari.

Trump nu oferă niciun nou ajutor militar și a cerut încetarea luptelor, reluând uneori punctele de vedere ale Kremlinului. El a sugerat chiar o înțelegere în care Rusia ar păstra controlul asupra teritoriului ucrainean deja confiscat.

Witkoff s-a întâlnit până acum cu Putin de două ori la Moscova.

Scandal la Sibiu - Muzeul Național Brukenthal închide două muzee CITEȘTE ȘI Scandal la Sibiu - Muzeul Național Brukenthal închide două muzee

Însă Trump pare să fie din ce în ce mai frustrat de președintele rus din cauza lipsei de progrese în oprirea luptelor. În privat, Trump se întreabă în mod deschis dacă Putin poate fi de încredere și spune că nu mai are răbdare cu Rusia, au declarat trei persoane familiarizate cu gândurile recente ale președintelui cu privire la omologul său rus.

Trump a recunoscut într-un interviu acordat Newsmax săptămâna trecută că Rusia ar putea „trage de timp”.

Putin nu numai că a respins apelul recent al lui Trump pentru o încetare imediată a focului în Ucraina, dar a adăugat și condiții - inclusiv ridicarea sancțiunilor americane - pentru o încetare a luptelor pe Marea Neagră, după ce ultimele negocieri de săptămâna trecută s-au încheiat și moratoriul a fost anunțat de Casa Albă.

Marți, Rusia a transmis, prin adjunctul ministrului său de externe Serghei Riabkov, că nu poate accepta propunerile SUA de a pune capăt războiului din Ucraina în forma lor actuală, deoarece acestea nu abordează problemele pe care Moscova le consideră ca fiind cauza conflictului. Comentariile ministrului adjunct de externe Serghei Riabkov sugerează că Moscova și Washingtonul nu au reușit până în prezent să elimine divergențele menționate de președintele Vladimir Putin în urmă cu mai bine de două săptămâni, când a afirmat că propunerile SUA trebuie revizuite.

Dar Trump pare la fel de frustrat de Zelenski. Duminică, el l-a acuzat pe președintele ucrainean că „încearcă să se retragă” din acordul privind mineralele pe care cele două țări au încercat să îl negocieze, adăugând că Zelenski s-ar confrunta cu „mari probleme” dacă nu ar semna un acord.

Ucraina va colabora cu Statele Unite pentru a ajunge la un text reciproc acceptabil al unui acord privind mineralele pe care cele două țări îl pot semna, a declarat marți ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha. El a spus într-o conferință de presă că a avut deja loc o rundă de consultări cu privire la un nou proiect de acord privind mineralele și că un acord care să prevadă o prezență puternică a companiilor americane în Ucraina va contribui la infrastructura de securitate a țării sale. „Acest proces va continua și vom lucra cu colegii noștri americani pentru a ajunge la un text reciproc acceptabil pentru semnare”, a declarat Sîbiha, citat de Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
kremlin
rusia
sua
trump